Ook in 2018 is het aantal mensen in de wettelijke schuldsanering afgenomen, zo blijkt als we voor het onderzoek Schulden in de cijfers duiken. Vorig jaar werden 5751 schuldenaren toegelaten tot deze regeling, terwijl dat een jaar daarvoor nog zo’n 8300 mensen waren. Het is een dalende trend die al een aantal jaren aan de gang is. Goed nieuws zou je zeggen, maar dat is het volgens sommigen juist niet.

De Raad voor Rechtsbijstand noemde de daling van het aantal schuldenaren in de zogenoemde Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) een half jaar geleden al een ontwikkeling die zorgen baarde. Want het aantal mensen met problematische schulden is in de afgelopen jaren niet afgenomen. In 2017 zijn volgens de raad niet alleen minder aanvragen voor de wettelijke regeling gedaan, maar er werden ook minder mensen toegelaten.

En ook rechter Matthieu Verhoeven vraagt zich in een opiniestuk in NRC Handelsblad recent nog af hoe het kan dat deze succesvolle regeling steeds minder wordt toegepast. Na 3 jaar is 91 procent van de mensen die tot de Wsnp zijn toegelaten namelijk ook daadwerkelijk schuldenvrij, zo lezen we in de jaarmonitor (2017) van Bureau Wsnp, een onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand.

Uitgelicht

Joke de Kock

‘Gemeenten moeten bij schuldhulpverlening niet alleen naar de regeltjes kijken’

Een sluitende verklaring voor de daling van het aantal mensen in de wettelijke schuldsanering is er niet. Daarom wordt er momenteel door verschillende partijen gekeken naar de mogelijke oorzaken.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.