13 april 2016

Opnieuw slechtziende uit Utrecht met advies chauffeur te worden

Bekijk meer artikelen over: Werk en geld Bekijk meer artikelen over: Werken met een beperking

Na onze update over een blinde werkloze man die van het UWV mocht solliciteren als buschauffeur komen we voor het dossier Werken met een beperking in contact met Jeffrey van der Steen (42) uit Utrecht. ‘Ik krijg al twee jaar vacatures toegestuurd als Chauffeur Borstelmachine, terwijl dit met mijn visuele beperking gewoonweg onmogelijk is.’ Ondanks de vele evaluatiegesprekken met het UWV blijven de vacatures in zijn mail oppoppen.

Van der Steen is niet blind, maar heeft een ernstige visuele beperking. ‘Het heet Retinoschisis en dat betekent in het kort dat ik moeite heb met bijvoorbeeld lezen en dat ik een speciale kokerbril moet dragen. Om deze reden ben ik niet in staat een rijbewijs te halen, want ik zou een gevaar op de weg zijn.’ Voorheen was hij altijd in staat om op eigen houtje werk te vinden. Zo heeft Van der Steen 18 jaar in de zorg gewerkt. 2 jaar geleden raakte hij om bedrijfseconomische redenen zijn baan kwijt en belandde in de WW. ‘Als het zo doorgaat blijf ik thuis zitten en kom ik in de bijstand,’ aldus Van der Steen.

Waar ligt de fout?

Het is volgens hem onbegrijpelijk dat hij vacatures krijgt doorgestuurd waar een rijbewijs voor nodig is. ‘Ik geef op mijn CV aan dat ik een visuele beperking heb en dat ik om die reden nooit een rijbewijs heb gehaald. Ik heb hier een melding van gemaakt tijdens de evaluatiegesprekken bij het UWV, maar het komt er steeds op neer dat de fout bij mij ligt. Ik vraag mijzelf echt af wat ik dan fout doe.’

Het blijft niet alleen bij de bovenstaande reactie. Ook op Twitter en Facebook wordt actief gereageerd op onze oproep. Meerdere mensen geven aan dat hun arbeidsbeperking een reden is waarom zij niet op de doorgestuurde vacatures van het UWV kunnen reageren.

Frustrerend

Van der Steen vertelt dat hij per maand 20 tot 25 sollicitatiebrieven verstuurt, maar dat het erg lastig is om met zijn beperking aan het werk te komen. Wekelijks stuurt het UWV hem vacatures waar hij op zou kunnen reageren. Maar naar eigen zeggen kan hij de helft al in de prullenbak gooien. ‘Ik krijg vacatures doorgestuurd van werkplekken waar je om 04:00 uur moet beginnen. Aangezien ik geen auto kan rijden en er nog geen bus actief is op dat tijdstip, kan ik nooit op tijd zijn en heeft het geen zin om te reageren. Ik vind het erg frustrerend en ik kan hier niks mee.’