Het is voor iedereen even slikken: de prijzen van gas en elektriciteit stijgen ongekend hard. Maar waar de een de extra tientjes schouderophalend overmaakt, is er een steeds grotere groep mensen voor wie de oplopende energierekening een nijpend probleem is. Onderzoeksinstituut TNO becijfert dat ruim een half miljoen Nederlanders in ‘energiearmoede’ leeft. 

Maar wat is energiearmoede eigenlijk precies? Je bent energiearm als je meer dan 10 procent van je inkomen aan de energierekening besteedt en ‘onvoldoende toegang’ hebt tot de energievoorzieningen in je eigen huis. In een energiearm huishouden zet een bewoner de verwarming liever niet aan als het koud is. Of warmt het eten niet op om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Basisbehoeftes als eten en een voldoende warm huis komen zo dus in de knel. Maar het gaat zelfs verder dan dat. Sommige mensen die in energiearmoede leven raken in een sociaal isolement. Uit schaamte voor hun situatie durven ze thuis geen mensen meer uit te nodigen.

Oproep

Heb jij problemen om je energierekening te betalen en moet je je zelfs in de schulden steken voor je energierekening? Zou jij je woning graag willen verduurzamen, maar heb je daar te weinig geld voor en zit je daardoor met een oplopende gasrekening? Of ben je als bijvoorbeeld energiecoach of schuldhulpverlener met dit onderwerp bezig? We komen graag met je in contact!

Huurders en kopers
Maar wie hebben er nu eigenlijk last van dit probleem? Volgens TNO speelt de energiearmoede zowel bij kopers als bij huurders. Bij huurders gaat het om mensen die in slecht geïsoleerde huizen wonen en daar niets aan kunnen veranderen omdat hun verhuurder beslist over verduurzaming. Maar het komt net zo goed voor bij huiseigenaren. Heb je een energieslurpend huis en geen geld om dat zodanig te verduurzamen zodat je rekening omlaag gaat, dan kun je ook in de energiearmoede terecht komen.

Makers