Voor een nieuw onderzoek zijn we op zoek naar ervaringen van mensen die tijdens de coronacrisis (online) benaderd werden door 'vreemde' organisaties of geloofsgemeenschappen. Misschien ben je zelf op zoek gegaan naar hulp of een houvast in deze moeilijke tijd en ben je tijdens je zoektocht op een organisatie of groep gestuit die jou een hemel met warmte en liefde belooft. Het gevaar loert erin dat je bij groepen terechtkomt die het niet zo goed met je voorhebben.

Pointer publiceerde al eerder verhalen en onderzoeken rond allerhande geloofsgemeenschappen.

Sinds 1 januari 2020 bestaat meldpunt Sektesignaal in Nederland niet meer, omdat subsidies hiervoor werden stopgezet. In België bestaat meldpunt IACSSO (Informatie -en adviescentrum inzake schadelijke sektarische organisaties) nog wel, maar kunnen meldingen moeilijk worden opgevolgd omwille van personeelstekort en de prioriteit die staatsveiligheid de afgelopen tijd moest geven aan terreuropvolging.

sektesignaal1.jpg

Sektesignaal stopt op hoogtepunt: ‘Nog nooit zoveel meldingen’

Namen zoals Scientology en Jehova zijn bij de meesten van ons wel bekend. Nieuwe organisaties zijn nu in opkomst, ook online. Nu bijeenkomsten door corona niet meer mochten, krijgen dergelijke organisaties vrij spel en is de controle daarop haast onmogelijk. Volgens SAS (Studie – en adviesgroep Sekten) uit België, die slachtoffers van sektarische groeperingen helpt, kan je dergelijke groeperingen goed herkennen aan de activiteiten die ze aanbieden, waarbij je overspoeld wordt met liefde en zelfwaardegevoel. Een overzicht van de grootte van dit rijzende fenomeen is er nog niet.

sekte.jpg

Zorgen over een sekte: waar kan je terecht?

Oproep

Heb jij ook een nare ervaring gehad met een religieuze of zingevende organisatie? Of ben je tijdens de crisis offline of online benaderd door een religieuze beweging? Voor een nieuw onderzoek horen we graag je verhaal.

Makers

Freelance journalist