Er komt geen algemeen gebod op het weigeren van niet-ingeënte kinderen bij de crèches en de naschoolse opvang. Politieke partijen vinden dat voorstel te ver gaan.
Als we op de redactie over één onderwerp niet uitgepraat raken dan is het vaccinaties en de kinderopvang. Dat komt ongetwijfeld omdat we bijna allemaal jonge kinderen hebben. En die jonge kinderen, onder de veertien maanden, zijn een kwetsbare groep. Zij zijn nog niet voor alle twaalf infectieziekten ingeënt en dus zijn ouders extra beducht op hen die het mazelenvirus zouden kunnen dragen. Mazelen kan dodelijk zijn.
Er is geen acuut probleem: in Nederland heerst geen mazelenepidemie en vrijwel niemand heeft het. Filosofen Roland Pierik en Marcel Verweij zijn al jaren met dit thema bezig en vinden het wél tijd voor actie. In een opiniestuk in De Volkskrant bepleiten ze dat crèches en de naschoolse opvang geen kinderen meer moeten opnemen die bewust niet zijn ingeënt.
Gevaar
Ze redeneren als volgt: iedereen is pas goed beschermd bij een vaccinatiegraad van 95% van de bevolking. Maar dat percentage daalt, waarschijnlijk door de invloed van vaccinatiecritici. Bovendien is het een gemiddelde en zijn er streken waar het veel lager is. Daarnaast steekt de mazelen in Europa weer de kop op. Eerder zei het RIVM al tegen ons: ‘Het is zeker zo dat als er meer mazelen in Europa voorkomt, dat de kans op import in Nederland toeneemt.’ De European Centre for Disease Prevention and Control schreef: ‘De zwakke vaccinatiegraad van het ene EU-land brengt de gezondheid en veiligheid van burgers in heel Europa in gevaar.’
Pierik en Verweij willen actie, vóórdat het mis gaat. De overheid heeft namelijk als kerntaak de bevolking te beschermen tegen enstige infectieziekten en dat kan soms met dwang, zolang het maar proportioneel is. Nu vrijwillige vaccinatie terugloopt, willen de auteurs niet wachten met verplichtende maatregelen tot er doden zijn gevallen. Uit voorzorg nú ingrijpen met deze maatregel: wil je toegang tot kinder- en naschoolse opvang, dan geldt een vaccinatieplicht. Het zal er voor zorgen dat ouders die er niet echt goed over hebben nagedacht alsnog de kinderen vaccineren, en zo brengen we de vaccinatiegraad weer omhoog. De fanatieke antivaxxers zoeken het zelf maar uit.
Belronde
Toch zie ik de politiek dit voorstel niet overnemen. Een snelle belronde leverde geen enkele steun op. Om te beginnen wil de VVD een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid afwachten. Twee andere coalitiepartijen CDA en D66 vinden dat een individuele crèche niet-ingeënte kinderen mag weigeren, maar willen geen algemeen verbod.
Ook de ChristenUnie is tegen een algemene maatregel om niet-ingeënte kinderen te weigeren. De partij vindt het uiteindelijk een zaak die valt onder de vrije keuze van ouders, maar is wel vóór het stimuleren van vaccinatie. Een maatregel die kinderen toegang weigert omdat het niet is gevaccineerd, functioneert de facto als een verplichting wél te vaccineren, en dat gaat te ver. De partij zou het wel goed vinden als de noodzaak om te vaccinteren op die plekken waar dit speelt, beter bespreekbaar wordt gemaakt. GroenLinks wil eerst intern overleggen over een standpunt.
Binnenkort verschijnt er een nieuw rapport over de resultaten van het Rijksvaccinatieprogramma. Wie weet wat er gebeurt als de vaccinatiegraad nog verder daalt. En nu maar hopen dat Nederland een nieuwe mazelenepidemie bespaard blijft.
Zie hier het betoog van Pierik en Verweij:
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/-maak-vaccineren-verplicht-~b11ce253/