Brian Jansen van papierfabriek WEPA licht zijn antwoorden op onze vragen over de koffiebekers van de overheid graag nader toe.

'Vanuit goede intenties is de Rijksoverheid een paar jaar geleden begonnen om te onderzoeken of hun koffiebekers recycled konden worden. Wij hebben daarmee getest en zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat wij voorkeur hebben voor PE-bekers, omdat we die samen met andere grondstoffen waar PE als reststroom wordt gescheiden van de papiervezel kunnen aanleveren aan partijen die deze weer kunnen gebruiken. Wij hebben vervolgens afspraken gemaakt met onze partners (de afvalinzamelaars) en krijgen van hen balen met PE gecoate koffiebekers (ca 95% papier en ca 5% coating). De papiervezels zijn grondstof voor nieuw hygiënepapier. Uiteindelijk geeft de afvalinzamelaar ons de garantie af dat minder dan 5% van aangeleverde koffiebekers PLA bevat of dat er separate balen PLA bekers bij ons komen. Echter kunnen wij aan de aangeleverde balen niet zien van wie deze afkomstig zijn, omdat deze stromen van verschillende organisaties door de afvalinzamelaars gebundeld worden om een zo efficiënt mogelijk, duurzaam logistiek proces te kunnen opzetten. Om Rijksoverheid verder te helpen/ondersteunen in de zoektocht naar verwerking van de PLA-beker, hebben wij aangegeven dat wij die beker kunnen verwerken mits dit volledige PLA-balen zijn in complete batches.'

Uitgelicht

Ambtenaren dachten dat hun bekers gerecycled zouden worden / Photo by Brando Makes Branding on Unsplash

85 miljoen koffiebekers van het Rijk niet gerecycled maar verbrand: ‘Hier balen we ontzettend van’

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.