7 februari 2020

Reacties na uitzending beveiligingscamera's: 'Bedankt voor het wakker schudden'

Bekijk meer artikelen over: Misinformatie en privacy Bekijk meer artikelen over: Veiligheid en handhaving

Vlak voor de uitzending over onveilige online camera's hebben we jullie hulp gevraagd om de locatie van een wachtkamer te vinden. De beveiligingscamera die in deze ruimte hing was slecht beveiligd en iedereen kon op het internet gewoon 'live' meekijken naar patiënten die in en uit liepen. Maar daar is nu - dankzij jullie - een eind aangekomen, want we deze wachtkamer gevonden. De tandarts in kwestie heeft de camera offline gehaald. Lees hier zijn reactie op de vondst, en de verdere nasleep van onze uitzending.

Afgelopen maanden hebben we honderden onbeveiligde camera's gevonden. Op zich niets nieuws, zoals GeenStijl al opmerkte. Wij hebben echter de exacte locaties van deze camera’s achterhaald. Dat ging ons in veel gevallen erg eenvoudig af. En als wij het kunnen, dan kunnen kwaadwillenden dat zeker ook. Daarmee ontstaat een enorm privacy- en inbraakrisico. De camera die je voor je eigen veiligheid ophangt, maakt je eigenlijk onveiliger.

Pointer
16 min 17 s

Pointer heeft de exacte locaties van ruim vijftig Nederlandse beveiligingscamera's achterhaald. Deze camera's zijn niet of slecht beveiligd. Ze zijn zonder te hacken vindbaar en in te zien: iedereen met een browser en wat zoekvaardigheden kan ze gebruiken en ongehinderd meekijken. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt grotendeels bij de producenten van deze camera's. Onvolledige gebruiksaanwijzingen, standaardwachtwoorden en verouderde software zorgen ervoor dat consumenten deze camera's ophangen en zich veilig wanen. In werkelijkheid kan iedereen meekijken met gevoelige en intieme beelden. Sommige camera's staan zo open dat zelfs het controlepaneel te bedienen is. We hebben onder meer in een Amsterdamse parkeergarage, een winkel op station Arnhem, en een orthodontist in Drachten camerabeelden gezien en de camera bestuurd.

Contact opnemen

Bij elke camera die wij ontdekken, nemen we contact op met de eigenaar. We sturen tips om de camera te beveiligen. En we raden aan om een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens te doen, omdat er mogelijk persoonsgegevens zijn gelekt. Op de meeste mails krijgen we geen antwoord, maar we zien wel dat de camera in de meeste gevallen direct offline gaat.

Voor onze uitzending hebben we een zoekopdracht uitgezet naar een wachtkamer waarvan we enkel de plaats van het IP-adres wisten: ergens in de regio Zwijndrecht. Deze locatie konden we alleen vinden door onze lezers in te zetten. Wellicht dat iemand deze wachtkamer herkende. En dankzij een ingeving van Rens van de Plas - hij plaatste onze oproep in een Facebookgroep voor Zwijndrechtenaren - hebben we de wachtkamer gevonden.

Op de website van de tandarts vonden we een afbeelding van de wachtkamer. Vergelijk dit maar eens met ons camerabeeld: alle details komen overeen.

Webcam2.png

Uiteraard hebben we ook deze tandarts een mail gestuurd. Zijn reactie: "Allereerst wil ik u bedanken voor het opmerken van de ongewenste toegankelijkheid van de webcamera." Hij heeft de camera niet zelf opgehangen, maar een extern bureau gevraagd om dat voor hem te doen. De tandarts heeft de camera direct offline gehaald. "Nogmaals mijn dank voor het wakker schudden, voordat er door kwaadwillenden schade kan ontstaan."

Orthodontist in Drachten

In onze uitzending is ook een ander voorbeeld te zien van een orthodontist in Drachten, waarbij camera’s in de wacht- en behandelkamer openbaar zijn. Zijn reactie op de uitzending is een stuk minder schuldbewust.

"De beelden waren te zien op een site waarvan bijna niemand het bestaan weet", verklaart hij tegenover Omrop Fryslan. "Er zijn dus kennelijk mensen en bedrijven die het nodig vinden dit soort beelden op te sporen. Maar hoeveel mensen hebben nou daadwerkelijk gekeken? Ik ken er niet één."

Volgens de orthodontist was het zelfs de bedoeling dat het videosignaal onbeveiligd werd verzonden. "Dat was een bewuste actie. Het is alleen niet de bedoeling dat vreemden mee gaan kijken." Van een datalek is volgens hem geen sprake: "Er hangen bordjes met de mededeling dat er cameratoezicht is." En daarmee is volgens hem de kous af. Volgens de richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens heeft hij ongelijk.

En verder?

Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) hebben na onze berichtgeving Kamervragen gesteld. Daarnaast is ons nieuws maar liefst door 38 andere media overgenomen. En sinds onze uitzending is het aantal Nederlandse onbeveiligde camera's op Insecam gedaald van vierhonderd naar zo’n driehonderd stuks.

De komende tijd blijven we regelmatig zoekopdrachten naar deze camera's plaatsen. Weet jij bijvoorbeeld waar dit fabrieksterrein in Spijkenisse is? Zo ja, e-mail ons dan op jerry.vermanen@kro-ncrv.nl, of reageer in het Twitter-draadje.

Auteurs

J.V.

Jerry Vermanen

Datajournalist
T.B.

Tanne van Bree

Designer