Het conservatorium van Utrecht en een omstreden saxofoondocent gaan uit elkaar. Dat laat de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) weten. De HKU schrijft dat er ‘in onderling overleg overeenstemming is bereikt om het dienstverband te beëindigen’. De betreffende docent raakte in opspraak na onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).

In de uitzending in november 2023 vertelden tien oud-studenten over hun ervaringen met het gedrag van de docent. Die verhalen besloegen samen een periode van ruim twintig jaar. Alumni beschuldigden hun leraar van onder meer machtsmisbruik, vernedering en (seksuele) intimidatie.

Volgens de oud-studenten werden tijdens de lessen harde, ongewenste en soms seksueel getinte opmerkingen gemaakt. Feedback zou vaak hard, persoonlijk en niet muzikaal onderbouwd zijn. Alumni zeiden tijdens voorspeelavonden, ensemble-, of groepslessen tot de grond toe te zijn afgebroken, niet zelden ten overstaan van klasgenoten, vrienden of familie.

Conservatorium op de hoogte

De oud-studenten van de man hadden met elkaar gemeen dat ze tijdens hun studietijd het gedrag van de docent al hadden aangekaart bij het conservatorium. Pointer zag correspondentie in waaruit bleek dat onder meer collega-docenten, vertrouwenspersonen, een tutor en het afdelingshoofd op de hoogte waren.

Grensoverschrijdend gedrag in Tilburg en Utrecht

Opnieuw twee docenten in opspraak vanwege (seksueel) wangedrag op conservatoria

Het onderzoek van Pointer was voor de HKU reden om een extern onderzoeksbureau in te schakelen. Bureau Hoffmann sprak in december en januari met meerdere oud-studenten, maar ook met voormalige collega’s van de docent. Het onderzoek, dat in februari werd afgerond, was voor de HKU reden om maatregelen te nemen en een juridische procedure te starten. Die is nu dus afgerond.

In een mail aan deelnemers van het onderzoek spreekt de HKU dank en waardering uit voor het delen van hun verhaal. “Hierdoor hebben we maatregelen kunnen nemen.” De HKU wil verder niet ingaan op vragen van Pointer hoe het gedrag van deze docent zolang is getolereerd.

Docent accordeon

In dezelfde aflevering van Pointer kwam het gedrag van een accordeondocent aan het conservatorium in Tilburg aan bod. Over hem onthulde Pointer dat hij jarenlang en stelselmatig ten minste vier van zijn studenten had betast. Ook zijn gedrag was bekend bij de schoolleiding. Toch kon hij tot aan zijn pensioen in 2017 aanblijven. Begin februari heeft de directie van Fontys de man alsnog de toegang tot het pand ontzegd. 

Bekijk hieronder de uitzending over grensoverschrijdend gedrag op muziekopleidingen terug:

Grensoverschrijdend gedrag op muziekopleidingen
26 min 23 s

Klassieke muziek heeft voor veel mensen het imago van fatsoenlijk, keurig en misschien zelfs een beetje saai. Stukken zijn soms honderden jaren oud en er wordt met man en macht gewerkt aan het behoud van de schoonheid ervan. En dat gaat er soms hard aan toe. Na een eerste aflevering in september meldden tientallen (oud-)studenten van conservatoria zich bij Pointer. Zij vertellen over de cultuur op klassiekemuziekopleidingen, waar de docent koning is en lessen een-op-een en achter gesloten deuren plaatsvinden. Hoe ver kan en mag iemand gaan die zo bepalend is voor een carrière? Wie controleert dat en wat als je docent te ver is gegaan?

Op de hoogte blijven van ons onderzoek?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.