Shanna Naborgh, oud-directeur van het Rotterdamse Thuiszorgbedrijf Naborgh, moet ruim 150.000 euro aan ten onrechte gedeclareerde zorg terugbetalen aan zorgverzekeraar DSW uit Schiedam. Zo oordeelde het Haagse gerechtshof gisteren. Het Hof boog zich over de zaak nadat zowel Naborgh als DSW hoger beroep hadden aangetekend tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank. Inclusief rente en proceskosten moet Naborgh 196.500 euro betalen.

Thuiszorg Naborgh raakte in 2019 in opspraak na onderzoek van Pointer en Follow The Money. Het thuiszorgbedrijf declareerde op grote schaal zorg die niet was geleverd. Ook werden declaraties ingediend voor zorg aan cliënten die op dat moment (wegens vakantie) niet in Nederland verbleven. “Dit is ronduit fraude”, concludeerde Aad de Groot, bestuursvoorzitter van DSW in Pointer toen hij werd geconfronteerd met de onrechtmatigheden. Ook werkte Naborgh met niet gekwalificeerd personeel. Maar liefst 70 procent van het personeel voldeed niet aan de gestelde kwalificatie-eisen, zo is inmiddels vast komen te staan.

Beslag op woning

De zorgverzekeraar sleepte het thuiszorgbedrijf al in 2020 voor de rechter. Het thuiszorgbedrijf is inmiddels failliet, maar oud-directeur Shanna Naborgh wordt door de rechter alsnog hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de schade. Ze heeft tot dinsdag 6 september de tijd om exact 154.235,30 over te maken aan DSW. Gebeurt dit niet dan laat de zorgverzekeraar Naborghs woning verkopen om alsnog aan het schadebedrag te komen. Toen Naborgh in 2019 in opspraak raakte verkocht zij haar woning aan haar vader maar die verkoop is door de rechter nietig verklaard. DSW heeft toen beslag gelegd op de woning.

De fraude met declaraties legde directeur Shanna Naborgh geen windeieren. Een paar jaar na de oprichting van haar zorgbedrijf mocht de blondine uit Rotterdam-Zuid zich op 25-jarige leeftijd al miljonair noemen. Geld dat zij grotendeels in een aparte BV, die op haar naam stond, onderbracht. Wat er met dit geld is gebeurd is tot op de dag van vandaag niet duidelijk. Vast staat dat Naborgh destijds rondreed in een peperdure BMW i8 en grote bedragen spendeerde aan bedrijfsfeesten.

Header bij nieuwsartikel over failliet Naborgh

Thuiszorgbedrijf Naborgh failliet verklaard na onterecht declareren zorg

Ex-medewerkers van het bedrijf hebben het faillissement aangevraagd, omdat zij nog geld tegoed hebben van Naborgh.

Na de publicaties van Pointer en Follow The Money stelde DSW een groot onderzoek in naar de declaraties van Naborgh. Conclusie: naar schatting slechts 20 procent van de zorg die Naborgh leverde kwam voor vergoeding in aanmerking, de overige 80 procent van de declaraties was dus onrechtmatig of onterecht. De rechtbank heeft deze conclusies overgenomen.

“Een prachtig vonnis”, laat Raymond Nyns, hoofd van de afdeling Bijzonder Onderzoek van DSW, weten in een reactie. “De rechter heeft ons uiteindelijk gelijk gegeven. Als niet vrijwillig wordt betaald dan zullen we het beslag op het huis dat we hebben omzetten in een executieverkoop”, aldus Nyns.

Met de uitspraak van het Hof komt er een einde aan een juridische procedure van bijna 3 jaar. Shanna Naborgh laat via haar advocaat Robert de Pater weten dat ze teleurgesteld is in de uitspaak van de rechter en vindt dat er een foutief beeld is geschetst van haar. “Mevrouw Naborgh heeft naar eer en geweten gehandeld en altijd haar zorghart laten spreken. Uiteraard is het zo dat iedereen in Nederland zich moet houden aan een gerechtelijke uitspraak en dat zal mevrouw Naborgh waar mogelijk ook doen”, aldus De Pater.

Kijk hier de uitzending terug over thuiszorgbedrijf Naborgh:

Zorgcowboys deel 1
31 min 11 s

Pointer onthult in samenwerking met Reporter Radio en Follow the Money dat er meerdere zorginstellingen in Nederland zijn die extreme winsten behalen. De boekhoudingen zien er verdacht uit. Hoe kan het dat deze bedrijfjes zoveel geld verdienen? Veel van die bedrijven zitten in de thuiszorg. Is de zorg die deze bedrijven moeten leveren wel voldoende of wordt er over de rug van mensen die thuiszorg nodig hebben geld verdiend?

Makers

Onderzoeksjournalist / verslaggever