Er zijn "honderden" brandweerleden in dienst van Defensie, die vanaf de jaren '70 tot ongeveer 2006 dagelijks hebben gewerkt met PFOS-houdend blusschuim. De Vakbond voor Militair en Burgerpersoneel (VBM) roept personeelsleden nu op zich te melden. Mochten ze ziek worden, dan staan ze in ieder geval geregistreerd. Gisteren maakte Pointer bekend dat 12 defensieterreinen ernstig vervuild zijn met de giftige stof PFOS. 

Er is nog veel onduidelijk over hoe schadelijk PFAS-stoffen zijn als je hier dagelijks mee werkt. Wel is duidelijk dat PFOS slecht in het lichaam wordt afgebroken en dat het bij herhaaldelijke blootstelling in het lichaam ophoopt, wat het immuunsysteem kan aantasten.

En dat is juist reden waarom Jean Debie, de voorzitter van de vakbond, wil dat mensen zich melden bij het ministerie van Defensie. "Mocht je dan eventueel ziek worden, dan staat het daar in ieder geval geregistreerd dat je gewerkt hebt met deze stof." Hij geeft aan dat de vakbond nog geen meldingen heeft gekregen van mensen die denken ziek te zijn geworden van het werken met PFOS. Bij Pointer heeft zich inmiddels wel de eerste persoon gemeld.

Heb jij gewerkt met PFAS?

Heb jij veel gewerkt met PFAS-stoffen? Graag komen we met je in contact

Personeel wist ook niets van verontreiniging

Pointer maakte eerder bekend dat 12 Defensieterreinen in Nederland ernstig zijn vervuild met PFOS, doordat er jarenlang gespoten is met PFOS-houdend blusschuim. Dat vliegbasis Gilze-Rijen was verontreinigd met de giftige stof wist Defensie al in 2013, maar dit werd niet met omwonenden gecommuniceerd. Hetzelfde geldt voor vliegbasis Leeuwarden, waar omwonenden begin dit jaar met het nieuws over de vervuiling werden verrast. Maar, ook het personeel van Defensie was hier niet van op de hoogte, geeft Debie aan.

Vliegbasis Gilze Rijen

Vliegbasis Gilze Rijen en 11 andere Defensieterreinen ernstig verontreinigd met giftig PFAS

Meerdere waterschappen starten onderzoek naar verspreiding van de vervuiling.

Defensie: ‘gezondheidsrisico’s zijn gering’

In 2016 heeft het CEAG, de ARBO-dienst van Defensie zelf, een rapport geschreven over de mogelijke effecten van het werken met PFOS op de gezondheid van het personeel. Hierin staat dat 'door testen, gebruik en onderhoud' van PFOS-houdende blusmiddelen defensiepersoneel blootgesteld is aan PFOS, vooral via de huid en door inademing. Maar, de effecten op de gezondheid werden toen als 'zeer gering' omschreven. "Gezien het incidentele en kortdurende karakter van de werkzaamheden van defensiepersoneel met PFOS-verbindingen worden de gezondheidsrisico's voor defensiepersoneel zeer gering ingeschat", is te lezen in het rapport.

Wantrouwiger door chroom-6

Debie geeft aan dat niet alle personeelsleden deze conclusie voor waar aannemen. Hij heeft de afgelopen tijd een aantal personeelsleden gesproken die voor de brandweer hebben gewerkt op de defensieterreinen, toen er nog gebruik werd gemaakt van PFOS-houdend blusschuim. Deze mensen, zo geeft hij aan, zijn in de afgelopen tijd wantrouwiger geworden. "Dat komt door de affaire met de stof Chroom-6. Toen zei Defensie in eerste instantie ook: het doet weinig met je gezondheid. Maar dat bleek hartstikke giftig."

Uiteindelijk werd bij chroom-6 na jaren duidelijk dat personeelsleden tientallen jaren risico gelopen hebben op blootstelling aan de kankerverwekkende stof in verf. Uiteindelijk heeft de staatssecretaris excuses gemaakt en kwam er smartengeld voor slachtoffers en nabestaanden.

Personeelsleden gaat het niet alleen om het werken met PFOS-houdend blusschuim. Ook de pakken waarin ze werken bevatten PFAS waardoor ze water- en vuilafstotend zijn en brandvertragend. Via de huid kan PFAS ook opgenomen worden in het lichaam.

Heb jij gewerkt met PFAS?

Heb jij veel gewerkt met PFAS-stoffen? Graag komen we met je in contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang iedere week onze beste verhalen in je mailbox.

Makers

Pointer presentator portret Niels
Journalist en presentator van Pointer Radio en de podcast Klassiek Inside.
Redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.