28 januari 2021

Slimme auto’s, onveilige camera’s en tips: onze beste privacy-onderzoeken

Vandaag is de Europese Dag van de Privacy. In 2006 werd deze door de Raad van Europa in het leven geroepen om mensen meer bewust te maken van hun rechten op gegevensbescherming en privacy. Pointer doet ook veel met dit onderwerp, zo doken we bijvoorbeeld in deze vijf onderzoeken.

Autofabrikanten volgen bestuurders overal

Moderne auto’s houden bestuurders en passagiers constant in de gaten. De wagens meten niet alleen hoe hard je rijdt, maar houden ook precies bij waar je bent, welke muziek je speelt en met wie je hebt gebeld. In dit artikel leggen we uit wat er met je gegevens gebeurt en hoe je je autodata kunt beschermen.  

Lees meer
Autofabrikanten volgen bestuurders overal en verkopen wat ze over hen te weten komen

Honderden Nederlandse beveiligingscamera's zijn onveilig

De beelden van minstens vierhonderd Nederlandse beveiligingscamera's zijn voor iedereen te bekijken, kwamen we begin vorig jaar achter. Het gaat om camera's die aan het internet verbonden zijn. De locaties van deze camera's zijn vaak erg eenvoudig te achterhalen, waardoor een enorm privacy- en inbraakrisico ontstaat.

Lees verder
Webcams die bespioneren

Je slimme verlichting deelt je leven met de hele wereld

Slimme apparaten, zoals lampen, tandenborstels, bewakingscamera’s en thermostaten, zijn bijzonder loslippig. Zodra je ze aanzet sturen ze je locatie, gegevens over je identiteit en leefritme naar China, Duitsland, de VS en Singapore.

Lees verder
Slimme apparaten die je bespionieren in je huis

Hoe ontmasker je een online oplichter in 7 stappen

Om bezoekers van een site te misleiden gebruiken oplichters gestolen identiteiten, of ze maken geavanceerde nepprofielen op Facebook. Hier lees je hoe jij die nepprofielen zelf kunt ontmaskeren.

Lees verder
210105_header_onlineoplichters.jpg

8 manieren om te voorkomen dat je wordt opgelicht op WhatsApp

Online oplichters worden steeds slimmer en kunnen duizenden euro’s verdienen aan mensen die in hun trucs op WhatsApp trappen. Hoe zorg je ervoor dat je geen slachtoffer wordt? We hebben acht tips voor je die je beschermen tegen oplichters op WhatsApp.  

Lees verder
WhatsApp-Fraude

Auteurs

M.M.

Marlies van de Meent

Impact producer