Uit nog ongepubliceerd onderzoek van het RIVM blijkt dat snelwegen meer bromtonen laten horen, meldden we vanmorgen. Bromtonen langs snelwegen zijn al langer een probleem, meldt een tipgever ons tijdens het onderzoek.

Deze tipgever wijst ons op een rapport dat in 2012 gemaakt is over de Rotterdamse wijk Nesselande. Dat is een wijk die tegen de rand van Capelle aan den IJssel aanligt. Daar is een nieuwbouwwijk aangelegd vlak naast de drukke snelweg A20. Kort na de oplevering van de wijk melden 70 bewoners zich met klachten over bromtonen. De Rotterdamse milieudienst DCMR staat voor een raadsel. Uit luistertests blijkt dat bewoners wel ongeveer hetzelfde geluid horen, maar waar waar dat vandaan komt, is onduidelijk.

Bron blijkt vrachtverkeer

Uiteindelijk vindt geluidsbureau Event Acoustics, dat normaal gesproken opereert in de wereld van popfestivals en daar feilloos te harde basgeluiden traceert, de bron. Maar die blijkt niet veroorzaakt door een stilstaand object, maar door het verkeer op de nabijgelegen snelweg. Het geluid van passerende voertuigen met zware motoren vermengt zich en is uiteindelijk als 1 bromtoon hoorbaar en meetbaar in de nieuwbouwwijk.

RIVM-onderzoek naar snelweggeluid

Een oplossing is er niet. Omdat zij er zelf ook niets aan kan doen, stuurt het Rotterdamse gemeentebestuur het rapport door naar het ministerie van Milieu en Infrastructuur. Het is onbekend wat er daarna mee gebeurd is. Wel heeft het ministerie in 2016 aan het RIVM gevraagd onderzoek te doen naar veranderend snelweggeluid. De uitkomst daarvan maakten wij hier bekend.

Zondag 10 september besteden we in onze uitzending om 22.35 op NPO2 aandacht aan onder andere deze zaak. Hier kun je dit gedeelte van de uitzending vast bekijken:

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.