Staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU) van Volksgezondheid is niet blij met de uitbreiding van alcoholverkoop door blurring (het vervagen van grenzen tussen winkels en horeca, red.). Dat zegt hij in een interview met Pointer. Zijn uitspraak is opmerkelijk omdat het toestaan van blurring in het coalitieakkoord staat en de staatssecretaris het dus wel moet uitvoeren.

Blurring is het vervagen van grenzen tussen winkels en horeca, zodat een restaurant bijvoorbeeld ook flessen olijfolie mag verkopen of een kledingwinkel een glas wijn mag schenken. De Alcoholwet, die bedoeld is om de volksgezondheid te beschermen, moet hiervoor verruimd worden.

Het plan komt uit de koker van de VVD en is in 2018 via een initiatiefwetsvoorstel aan de Tweede Kamer voorgelegd. Volgens Tweede Kamerlid voor de VVD Thierry Aartsen die de blurring-wet onder zijn hoede heeft, is het doel van de initiatiefwet om ondernemers zo veel mogelijk vrijheid te geven in hun werk door mengvormen van retail en horeca toe te staan.

Kritiek: schadelijk voor jongeren

Vanuit de gezondheidshoek is er echter veel kritiek op het voorstel omdat de verwachting is dat hierdoor meer gedronken gaat worden, terwijl in het Nationaal Preventieakkoord juist is afgesproken dat problematisch alcoholgebruik, waaronder gebruik door minderjarigen, moet worden teruggedrongen. Ninette van Hasselt, hoofd van het expertisecentrum Alcohol van het Trimbos instituut: “Hiermee normaliseren we alcohol verder en dat is schadelijk voor de volksgezondheid: hoe zichtbaarder en beschikbaarder alcohol is, hoe meer er wordt gedronken en juist jongeren zijn daar gevoelig voor.”

Jongeren zouden als ze geen schade willen oplopen geen alcohol moeten drinken, maar ze doen het toch en dat kun je ze haast niet kwalijk nemen in onze cultuur

Kinderarts over dronken tiener: ‘Was ze misbruikt? Zelf wist ze niks meer'

Jongeren zouden als ze geen schade willen oplopen geen alcohol moeten drinken, maar ze doen het toch en dat kun je ze haast niet kwalijk nemen in onze cultuur.

D66: Negatieve effecten zijn aannames

Toch wil de VVD de Alcoholwet wijzigen om blurring mogelijk te maken en ook coalitiepartner D66 ziet geen problemen. “Mensen moeten vrij zijn om zelf keuzes te maken,” reageert Tweede Kamerlid Jeanet van der Laan. De constatering dat blurring te veel negatieve effecten heeft, is volgens haar vooral gebaseerd op ‘aannames’.

Het RIVM schrijft echter in een onderzoek uit 2016 al dat er een relatie is tussen de beschikbaarheid van alcohol en alcoholconsumptie, en dat een grotere beschikbaarheid leidt tot meer alcoholconsumptie en dus meer schade, zoals verkeersongevallen, geweld en alcoholgerelateerde ziekten.

Van Ooijen: Risico voor de volksgezondheid

Het initiatiefvoorstel was in behandeling bij de Tweede Kamer. Door de opname van blurring in het coalitieakkoord is het nu ook onderdeel van het kabinetsbeleid en ligt het op het bord van staatssecretaris Van Ooijen, die er niet blij mee is: “Dit was een van de dingen in het coalitieakkoord waarvan ik dacht: oef, hebben jullie dit echt bedacht?”

Hij geeft aan dat blurring een risico in zich draagt voor de volksgezondheid en dat het er niet in had gestaan als het aan hem lag. ”Maar ik zie het nu als gegeven, het staat in het coalitieakkoord en het is aan mij om verdere ongewenste effecten zo veel mogelijk te beperken.”

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Lees ook:

Nederlandse tieners krijgen een dubbele boodschap over alcohol. Hoe ga je daarmee om als ouder?

Vijf alcoholtips voor ouders: ‘Let vooral op je tweede kind’

Alcohol is heel ongezond, maar ook heel normaal voor tieners. Hoe moet je daar als ouders nou mee omgaan?

Makers