Stekker uit frauderend woon- en thuiszorgbedrijf; zorgkantoor grijpt in na fraude en wanbeleid
Zorgkantoor CZ zegt het contract met Altenastaete op, ruim 3 jaar nadat Pointer berichtte over fraude en slechte zorg bij het zorgbedrijf. “Het heeft even geduurd maar het is gelukkig alsnog zover gekomen”, zegt Coraline Kamphof, wiens ouders gedupeerd raakten. “We zijn blij.”
De stap van CZ betekent het einde van zorgbedrijf Altenastaete. Het zorgkantoor, dat contracten afsluit met zorgaanbieders in de regio om mensen te helpen die langdurige zorg nodig hebben, vindt de kwaliteit van de zorg onder de maat . Het is niet langer verantwoord bewoners in de instelling te laten wonen, zo liet CZ gisteren (vrijdag 24 november) weten. Verbetertrajecten hebben volgens het zorgkantoor niet voldoende opgeleverd. Door het contract te verbreken, kan Altenaestate geen zorg meer leveren. En dat betekent dat de zorgaanbieder de deuren moet sluiten. De 21 bewoners hebben tot eind februari om elders nieuw onderdak te vinden. Het zorgkantoor gaat daarbij helpen.
Zorgfraude
De particuliere zorgaanbieder verhuurt zorgwoningen in het Brabantse Werkendam en Nieuwendijk aan kwetsbare ouderen. Het zorgbedrijf kwam ruim 3 jaar geleden onder een vergrootglas te liggen na onderzoek van Pointer. Daaruit kwam naar voren dat de zorg in Altenasteate verre van op orde is en de instelling zorghandelingen declareert die niet worden uitgevoerd.
Dit gebeurt, zo is te zien in onze tv-uitzending van september 2019, bijvoorbeeld bij een gezonde, oude man die inwoonde bij zijn zorgbehoevende echtgenote. De man wordt door een van de directieleden om de tuin geleid en moet onder valse voorwendselen een zorgaanvraag ondertekenen. Vervolgens declareert Altenaestaete duizenden euro’s bij zorgverzekeraar VGZ voor zorg die de man niet wil en ook niet nodig heeft.
De zorgverzekeraar stelt daarop een onderzoek in en vordert 19 duizend euro terug van het zorgbedrijf. Later komt naar buiten dat ook zorgverzekeraar DSW om de tuin is geleid. De Schiedamse verzekeraar ontvangt ook declaraties voor niet geleverde zorg. DSW bevriest daarop de betalingen aan Altenastaete.
Het zorgbedrijf wordt opgericht door twee verpleegkundigen. Zij bieden naar eigen zeggen een luxe woon-zorgconcept aan. Kwetsbare ouderen kunnen in een van de twee woon-zorgcomplexen een luxe appartement huren. Er zijn appartementen voor één persoon, maar er is ook plaats voor echtparen.
Goedkoop is het niet. Bewoners betalen een stevige huur, rond de 2500 euro per maand voor een relatief klein appartement. De zorg die ze ontvangen (aankleden, hulp bij het toedienen van medicatie, wondverzorging) wordt vergoed door de overheid via de Wet langdurige zorg. Daarnaast declareert de zorginstelling ook zorg bij de zorgverzekeraars.
Het luxe zorgconcept legt de twee oprichters geen windeieren. Altenastaete blijkt een kleine goudmijn. Er zijn appartementen die maandelijks boven de 7.000 euro aan inkomsten opleveren. Als Pointer de jaarrekeningen onderzoekt, blijkt er een holding te zijn met daaronder een kerstboom aan bv’s. Daarin hebben de eigenaren de schaapjes op het droge getrokken, zo valt op te maken uit het aanzienlijke eigen vermogen dat in de bv’s op naam van de eigenaren is opgebouwd.
Het mag de zorgonderneming financieel voor de wind gaan, op de werkvloer gaat het minder goed. Pointer komt na de eerste publicatie in contact met tientallen (oud-)werknemers, familieleden van (oud-) bewoners en betrokkenen. Zij schetsen een ontluisterend beeld van hoe het er binnen de instelling aan toe gaat.
Het heeft even geduurd maar het is gelukkig alsnog zover gekomen.
De zorg is zwaar onder de maat, er is sprake van gevaarlijke (medische) situaties. Personeel moet verpleegkundige handelingen verrichten zonder daarvoor te zijn opgeleid. Wie daarover aan de bel trekt wordt afgesnauwd en gekleineerd. Het werkklimaat wordt door meerdere (oud-) medewerkers als onveilig en intimiderend omschreven, blijkt uit het onderzoek naar Zorgcowboys dat Pointer in samenwerking deed met onderzoeksjournalistiekplatform Follow the Money.
Daaruit kwam ook naar voren dat personeel tijdens nachtdiensten op de bank in de gezamenlijke woonkamer moet slapen en jonge zorgmedewerkers die niet of nauwelijks kunnen koken, de maaltijden bereiden. Met regelmaat worden oneetbare avondmaaltijden geserveerd. Bewoners en familieleden die daarover klagen krijgen ‘nul’ op het rekest. De Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) start een onderzoek en brengt een onverwacht inspectiebezoek aan de instelling. Er worden allerlei tekortkomingen geconstateerd.
Na herhaalde publicaties door Pointer, in samenwerking met het AD, over de misstanden en tekortschietende zorg, belooft Altenastaete een aantal keer verbetering. Volgens de Inspectie was de zorg begin dit jaar weer op orde.
Maar CZ ziet dat anders. Voor het regionale zorgkantoor is het nu genoeg. CZ trekt de stekker eruit. “Eindelijk gerechtigheid”, reageert Coraline Kamphof op het nieuws. Samen met haar zus bracht zij in onze uitzending het verhaal naar buiten over haar bejaarde vader, hoe hij door de directie om te tuin is geleid en er gefraudeerd werd met zorggeld. “Eindelijk gaat nu de stekker eruit. Het heeft even geduurd maar het is gelukkig alsnog zover gekomen. Wij zijn blij”, aldus Kamphof.
We hebben de twee directieleden de afgelopen jaren herhaaldelijk gevraagd om een interview. Daartoe waren zij nimmer bereid. Wel hebben ze op diverse publicaties gereageerd via hun advocaat. Die reacties zijn te lezen onder de publicaties.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van journalist Michiel Straub, AD Rivierenland.