Dat appen in het verkeer gevaarlijk is, is inmiddels wel bekend. Minister Grapperhaus  van Justitie en Veiligheidwil de straf op appen daarom ook fors verhogen naar een maximale gevangenisstraf van 2 jaar. Maar, vragen veel mensen zich misschien af, is appen dan echt zoveel gevaarlijker dan andere vormen van afleiding? Voor ons onderzoek naar verkeersveiligheid zoeken wij voor je uit wat de tien soorten afleiding zijn die de kans op een ongeluk het meest verhogen.

Het SWOV, hét wetenschappelijke bureau voor verkeersveiligheid in Nederland, verzamelt al het onderzoek naar gedrag in het verkeer. Hoewel het lastig is om vast te stellen hoe gevaarlijk telefoongebruik daadwerkelijk is, is dit wel min of meer gelukt bij een ‘Naturalistic Driving Study’ in Amerika. Tijdens zo een studie wordt er bij mensen in de auto allemaal apparatuur geplaatst die hun rijgedrag precies meet. Vervolgens moeten de deelnemers hun ‘normale’ rijgedrag vertonen: de metingen vinden gewoon plaats tijdens de dagelijkse ritten naar bijvoorbeeld het werk. Mocht er zich iets voordoen tijdens een rit, dan kunnen de onderzoekers goed zien wat de bestuurders aan het doen waren.

Door deze studie was het mogelijk om te zien welk gedrag het gevaarlijkst is als mensen aan het rijden zijn. En wat bleek, het gebruik van de telefoon is sterk vertegenwoordigd in de top 10.

1. Telefoonnummer intoetsen

Even een nummer intoetsen van iemand die je wil bellen als je in de auto zit is de gevaarlijkste vorm van afleiding achter het stuur. Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat wanneer je dit doet de kans op een ongeluk ongeveer twaalf keer zo hoog is als wanneer je je gewoon op de weg focust.

2. Lezen en schrijven (ook op een tablet)

Een aantekening maken, of even snel iets lezen terwijl je aan het rijden bent, is ook erg gevaarlijk. Dit betekent niet iets lezen of schrijven op je telefoon, maar bijvoorbeeld wel op een tablet of gewoon op papier. De kans op een ongeluk is hierbij bijna tien keer zo hoog.

3. Naar objecten reiken

Snel iets opzoeken in je tas of in het dashboardkastje kan je beter ook laten. De kans op een ongeluk wordt met ongeveer negen keer verhoogd als je dit doet. Zorg dus dat je voordat je gaat rijden alles wat je nodig hebt binnen handbereik hebt liggen, zodat je niet tijdens het rijden nog op zoek moet naar bijvoorbeeld je zonnebril.

4. Langdurig kijken naar objecten buiten de auto

Soms gebeuren er dingen buiten de auto die meer aandacht vergen dan het rijden. Een opvallend reclamebord, of een bekende die je opeens ziet lopen kunnen je daarom flink afleiden. De kans op een ongeluk wordt zeven keer verhoogd als je langdurig gefocust bent op iets anders buiten de auto. Op blijven letten dus.

5. Tekstberichten maken, versturen en lezen

Ja daar is hij weer, de telefoon. Daadwerkelijk appen achter het stuur verhoogt de kans op een ongeluk ongeveer zes keer. Dat appen gevaarlijk kan zijn bewijst ook het verhaal van Frank Frijns. Zijn dochter overleed nadat een automobilist op haar inreed terwijl die hoogstwaarschijnlijk berichtjes aan het versturen was.

6. Reiken naar je telefoon

In Nederland kan je al een boete krijgen voor alleen het vasthouden van je telefoon. Overdreven? Dat is het niet. De kans op een ongeval is bijna vijf keer zo hoog als je je telefoon alleen maar pakt tijdens het rijden.

7. Browsen op je telefoon

Iets opzoeken op je telefoon is ook niet veilig. Even een telefoonnummer opzoeken of even snel iets opzoeken op internet kan de kans op een ongeluk bijna drie keer verhogen. Het lijkt misschien onschuldig, maar het verhaal van Nelly Vollebregt laat zien dat dit niet het geval is. Zij belandde in een rolstoel omdat een automobilist andere muziek probeerde op te zoeken op zijn telefoon.

8. Gesprek voeren over de telefoon

Bellen met je telefoon in de hand mag niet, en dat is niet voor niets. Bellen in de auto kan de kans op een ongeluk verdubbelen. Bel dus het liefst helemaal niet in de auto, maar als het dan wel moet altijd handsfree.

9. Eten achter het stuur

Als je haast hebt is het verleidelijk. Je eet je ontbijt of lunch wel even ‘on the go’ terwijl je aan het rijden bent. Toch kan je dat beter thuis doen, want de kans op een ongeluk is bijna twee keer zo hoog.

10. Drinken achter het stuur

Dit lijkt al helemaal onschuldig, want even wat drinken achter het stuur kan toch niet gevaarlijk zijn. Maar er is geen verschil tussen eten en drinken terwijl je aan het rijden bent. Ook dit verdubbeld bijna de kans op een ongeluk.

Ons onderzoek volgen?

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van ons onderzoek? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Makers