16 december 2019

Terugkijken: Gemeenten hebben nauwelijks zicht op besteding zorggeld. Zorgcowboys deel 3

Gemeenten worstelen met het toezicht op zorgbedrijven. Komen de miljarden euro’s aan zorggeld wel op de juiste plek terecht? Vijf jaar na de decentralisatie blijkt dat gemeenten vaak nog niet weten of zorggeld daadwerkelijk aan zorg wordt besteed. 

Pointer onderzocht samen met Reporter Radio en Follow The Money hoe gemeenten de torenhoge winsten van bepaalde zorgbedrijven controleren. Je kunt hier het nieuwsbericht en het artikel van Follow The Money lezen. De reportage van Reporter Radio kun je hier terugluisteren. Lees hier de wederhoor van zorgbedrijf Labyrint. En wil je zelf zorgondernemer worden? Speel dan onze zorggame.

Pointer
15 min 55 s

Bijna honderd zorgbedrijven maken structureel hoge winst in de zorgsector. Het datateam van Pointer onderzoekt samen met Reporter Radio en Follow The Money waarom gemeenten jaarlijks in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning tientallen miljoenen euro's aan zorggeld aan deze bedrijven uitkeren. Waarom grijpen gemeenten niet in zodra duidelijk wordt dat dit geld niet aan goede zorg wordt besteed? Gemeenten moeten erop toezien dat het geld dat bestemd is voor onder andere ouderen- en gehandicaptenzorg juist wordt ingezet. Waarom doen gemeenten zaken met bedrijven die het geld voor andere zaken gebruiken? En wordt er dan gehandhaafd?

Naast onderstaande redacteuren hebben Jolien de Vries, Arjan van der Linden, Judith Spanjers en Eelke van Ark research gedaan.

Illustratie door Wendy van der Waal

Auteurs

D.M.

Dirk Mostert

Onderzoeksjournalist / verslaggever
J.V.

Jerry Vermanen

Datajournalist