“Het was vroeger een heideveld, toen werd het landbouwgrond en nu een elektriciteitsgebied.” Peter Giezen is ‘niet blij’ met het besluit van de gemeente Noordenveld om een zonnepark van ruim 70 hectare toe te staan. Om de klimaatdoelen te halen, worden er steeds meer zonneweides in Nederland aangelegd.
Er is jaren over gesteggeld: de aanleg van een zonnepark in Zuidvelde, een dorpje in de gemeente Noordenveld. Begin maart viel dan eindelijk de beslissing. De Drentse gemeente heeft bepaald dat het zonnepark er tóch mag komen. Tot verdriet van velen.
In één keer klaar
Meerdere bewoners die tegen het park zijn, overwegen bezwaar in te dienen. “Het is een weids en open landschap, er wonen zo’n zestig gezinnen omheen.” Dat er groene energie moet komen snapt Giezen, maar dat kan ook anders. “Er is niet gekeken naar de daken van bedrijven, daar kunnen ook zonnepanelen op worden gelegd. De gemeente heeft gekozen voor de makkelijkste weg: een zonnepark in de achtertuin van de inwoners van Zuidvelde, met een oppervlakte van 100 voetbalvelden. De doelstelling is: in 2030 klimaatneutrale energie voor iedereen. Met dit zonnepark zijn ze in één keer klaar.”
Nederland is verplicht om groene energie op te wekken. Om de klimaatdoelen te halen, hebben we over een kleine 30 jaar vijftig keer zoveel zonne-energie nodig als nu, zegt onafhankelijk onderzoeksinstituut TNO. Concreet: in 2050 wordt er dan op 1000 vierkante kilometer zonne-energie opgewekt. Als een gemeente plannen maakt om een grote zonneweide aan te leggen, stuiten ze vaak op weerstand van hun inwoners. Het mooie uitzicht verdwijnt, mensen zijn bang voor de schittering van de panelen en het is slecht voor de natuur, zijn vaak de tegenargumenten.