Hoe help je iemand met verward gedrag terwijl je je aan strenge richtlijnen moet houden vanwege het coronavirus?  Vaak wordt de politie op mensen met verwarde personen afgestuurd, maar in september volgden we twee projecten die mensen met acute psychische problematiek meteen de juiste hulp proberen te bieden. Hoe gaan zij om met de coronacrisis?

 

“Tot nu toe is het nog ‘business as usual’.” Kees Hendriks, projectleider van de Psycholance van UMCG Ambulancezorg in Drenthe, ziet nog geen toename van psychische patiënten en nog geen incidenten bij het afleveren van patiënten bij psychiatrische klinieken. Toch sluit hij niet uit dat er in de toekomst problemen kunnen optreden. Hij vertelt: “In de GGZ-instellingen worden kamers vrijgehouden voor patiënten die mogelijk het coronavirus hebben, zodat ze andere bewoners niet kunnen besmetten. Dat betekent dus dat er minder plekken zullen zijn voor mensen die wij daarheen brengen.

Uitzending

In september volgden we de streettriage in Twente en de Psycholance in Drenthe. Kijk hier de uitzending terug.

Andere maatregelen

Sinds twee jaar rijdt de ambulance rond in de provincie Drenthe. Eerst alleen in de late middag en avonduren maar inmiddels vervoert ze twaalf uur per dag mensen met psychische aandoeningen van en naar instellingen, steeds vaker ook in acute situaties. Aan boord van de Psycholance werkt een GGZ-verpleegkundige en een ambulancechauffeur.

“Onze GGZ-medewerkers werken normaal deels op de Psycholance en de andere dagen in de reguliere GGZ. Maar op een gegeven moment zagen wij dat de maatregelen die daar genomen werden vanwege het coronavirus anders waren dan bij de ambulancezorg.” Ook binnen de GGZ zijn inmiddels stengere maatregelen genomen om het personeel te beschermen tegen het coronavirus, maar toch heeft de ambulancedienst maatregelen genomen. “Omdat we niet willen dat het andere ambulancepersoneel besmet wordt door het GGZ-personeel hebben we besloten om maar drie van de zeven mensen op de Psycholance te laten werken. De rest werkt nu even niet op de Psycholance, maar alleen in de GGZ. Dat blijft zo tot 1 juni.”

Triage op afstand

Ook bij de Streettriage in Twente hebben ze maatregelen moeten nemen. In september (LINK) mochten we twee avonden met ze mee langs meldingen van mensen die verward gedrag vertoonden. Een agent en een GGZ-verpleegkundige gaan samen op pad om mensen in verwarde toestand meteen te koppelen aan de juiste hulpverlening.

“Normaal zitten de spv’er (sociaal psychisch hulpverlener, red.) en de politieagent samen in de auto, maar vanwege de richtlijnen van het RIVM kan dat nu niet. Als we nu gebeld worden door de politie dan doen we de triage op afstand, telefonisch vanuit huis. Als het echt niet anders kan dan rijdt het Streettriage-team er wél heen, maar dan in aparte auto’s. We werken op een andere manier, maar we hebben goede afspraken gemaakt en ik heb het idee dat we mensen nog steeds op een goede manier kunnen helpen”, vertelt Inge Westerhoff, projectmanager van Streettriage Twente.

Patiënten met corona

De Psycholance heeft al ervaring met het vervoer van vier patiënten die vermoedelijk besmet waren met het coronavirus. “Het betekent vooral dat je de wagen even kwijt bent, want na het vervoer van een mogelijk besmette patiënt moet die helemaal ontsmet worden. Achteraf bleken de vervoerde personen gelukkig niet geïnfecteerd.”

Westerhoff vertelt dat de meldkamer bij een melding al goed probeert uit te vragen of er sprake kan zijn van corona. “Maar als er een crisissituatie is dan weet je natuurlijk niet altijd op voorhand hoe de situatie zal zijn als je ter plaatse komt. Daarom hebben de GGZ-medewerker en de politie beschermingsmateriaal bij zich. Als er toch een mogelijkheid is dat iemand ziek is, dan gaat dat aan.”

In de hele geestelijke gezondheidszorg gelden maatregelen tegen het coronavirus. Contact tussen patiënten en psychiaters wordt wanneer mogelijk vermeden, veel sessies vinden daarom plaats via videoverbinding. Toch zijn hulpverleners en patiënten bang dat het beperkte contact voor problemen gaat zorgen. Hendriks ziet nog geen toename in patiënten in acute psychische nood. “We leven met de dag. Gelukkig kunnen we op dit moment nog roeien met de riemen die we hebben.”

Makers