Het geneesmiddelentekort heeft de afgelopen zes jaar tot grote problemen geleid. De oplossing is het verhogen van de voorraden van alle medicijnen. Daar is iedereen het over eens. Maar wie de kosten van de voorraad gaat dragen is niet duidelijk.
Minister Bruins van Volksgezondheid
Minister Bruins wil de patiënten niet voor de kosten op laten draaien. In zijn voorstel staat dat een voorraad van vijf maanden, 85% van de tekorten opgelost. Hij rekent daarbij op de fabrikanten en de groothandels die een deel van de kosten van die voorraden zullen moeten dragen. Ludwig Castelijns, directeur van de grootste farmaceutische groothandel, Mosadex:
De markt moet het probleem van de medicijntekorten oplossen, wil minister Bruins @MinVWS Maar met dit plan gaat de grootste groothandel van apotheken @MosadexGroep niet akkoord. Zo wél ? pic.twitter.com/JOXY3r4vYa
— Spraakmakers (@SpraakmakersOp1) November 5, 2019
Ludwig Castelijns, Mosadex
Ontstaan
In 2013 werd de commissie geneesmiddelentekorten ingesteld. De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van tekorten is vertraging in de productie van medicijnen. Door bijvoorbeeld gebrek aan grondstof, vervuiling in het maakproces of het sluiten van een fabriek. De commissie geneesmiddelentekorten slaagde er niet in een oplossing te vinden. Patiënten moesten overstappen op een ander middel, wachten op een alternatief uit het buitenland of zelfs hun reserve medicijnen afstaan aan andere patiënten:
Marco van der Meer in Reporter Radio februari 2015
Alarm
Ofschoon er voor de meeste medicijnen een alternatief is, bleven tekorten een probleem.In 2017 werd het Meldpunt opgericht. Een site van het CBG, het college ter beoordeling van Geneesmiddelen en de IGJ, de inspectie gezondheidszorg en jeugd, waar fabrikanten in en vroeg stadium tekorten konden doorgeven en waar een analyse van de tekorten gemaakt zou worden. Het aantal meldingen neemt fors toe en de tekorten bleven.
In 2018 sloeg de KNMP, de apothekersvereniging opnieuw alarm. De onzekerheid en ergernis bij patiënten groeide:
Apotheker Ellen Willemsen bij de Limburgse omroep
Het tekort aan anticonceptiepillen was heel groot, vrouwen gingen elkaar via Twitter om pillen vragen. En tekorten brengen ook gezondheidsrisico's met zich mee, zoals voor parkinson- en epilepsiepatiënten die over moesten stappen op een ander medicijn.
Oorzaak
Bij Mosadex maakten ze een analyse van hun eigen voorraden en van het moment waarop problemen ontstonden. In december 2018 maakte Reporter Radio daar een uitzending over:
Edger van Faassen, logistiek en ICT bij Mosadex
Onderzoek
Minister Bruins heeft daar goed naar geluisterd. In juni van dit jaar gaf hij bureau Gupta opdracht om onderzoek te doen naar de gevolgen van het vergroten van voorraden op geneesmiddelen. Het definitieve rapport is maandag 4 november 2019 naar de Kamer gemaild. Daaruit blijkt dat als voorraden verhoogd worden naar vijf maanden, het geneesmiddelentekort met 85% verminderd.
Apothekers zullen minder tijd kwijt zijn met zoeken naar alternatieven en het zal miljoenen euros per jaar minder kosten dan er nu uitgegeven wordt aan vervangende middelen. Het aanleggen van de voorraden zal 1,5 tot 2 jaar duren.
Klik hier voor het artikel van Liza van Lonkhuyzen in NRC