Met het paasweekend voor de deur zetten bewoners van dijkdorpen en natuurgebieden zich schrap. Zij vrezen een invasie aan overlast veroorzakende motoren, net als afgelopen weekend. “Volstrekte waanzin was het zondag. Net een onafgebroken stoet aan tanks, alsof er oorlog is”, vertelt dijkbewoonster Jantine Leeflang.

Rond de 1200 motoren scheurden zondag over de Zuiderdijk tussen Hoorn en Enkhuizen, blijkt uit een verkeerstelling van de bewoners. Alleen, of in groepen. Jantine: “In deze corona-crisis is het nog schrijnender. Iedereen probeert zich qua afstand aan de regels te houden. Alleen motoren gaan gewoon in grote groepen de weg op en wringen zich tussen de wandelaars door. Ik liep gisteren met mijn vader over de dijk, we moesten achter elkaar gaan lopen door de motoren. Belachelijk.”

Uitgelicht

Teun bij Mirjam en Matthijs van der Vorm / foto: De Monitor

‘Toen we hier ging wonen dachten we dat het een droomplek zou zijn’

‘Geen ontsnappen aan door corona-crisis’

We spraken Jantine eerder voor ons onderzoek naar geluidsoverlast van motoren. Samen met andere dijkbewoners voert zij al langere tijd actie voor afsluiting van de dijk. “Bewoners kunnen geen kant op door de corona-crisis en zijn gedwongen dit lawaai de hele dag aan te horen.”

Uit het hele land kwamen afgelopen weekend signalen dat motorrijders zich niet aan de regels tegen het verspreiden van het coronavirus zouden houden. Ze reden te hard, in grote groepen en maakten het ook wandelaars en fietsers soms onmogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Ook bij ons stroomden de reacties binnen:

"Door het mooie weer en coronabeperkingen is het aantal motoren dat langs reed nog nooit zo hoog geweest. Het geknal en gejank gaat de hele dag door, het is onbegrijpelijk dat de overheid hier niet op handhaaft..."

“Wij wonen op de Kogerpolder in de Starnmeer en daar is het ieder weekeinde bal. Grote en kleine groepen motoren die veel te hard en met veel lawaai bij ons langsrijden.”

“Grote overlast door motoren op de N983 en op de binnenwegen. Vooral gisteren (5/4/2020) was ons dorp een hel van herrie met gemiddeld drie motoren per minuut tussen 9:30 en 18:30 uur. Zeer veel motoren rijden veel te hard en wanen zich op een TT-circuit. Het lawaai draagt kilometers ver in het weidse landschap.

Tijdelijke dijkafsluiting

Door de corona-crisis is de overlast extremer dan anders. Jantine: "Er zijn nu veel meer fietsers en wandelaars, want de kust is door de corona-crisis afgesloten. Mensen willen lekker even langs de dijk lopen en fietsen.” Maar wandelaars en fietsers ‘haken af’ door het motorgeweld: “Je zag fietsers door het gras de dijk aflopen en de polder ingaan.”

Met een compilatie aan filmpjes van dijkbewoners wist Jantine eindelijk te bereiken waar bewoners aan de dijk al jaren actie voor voeren: een dijkafsluiting. Jantine: “Afgelopen weekend hebben we alle filmpjes van dijkbewoners verzameld en aan elkaar geplakt. “Dat heeft gewerkt. Nu werd zichtbaar en hoorbaar hoe totaal krankzinnig de situatie afgelopen weekend was!”

Kijk hier naar het filmpje van Jantine van afgelopen zondag.

Mark Rutte: ‘Niet met motoren over dijkweggetjes

Komend weekeinde kunnen de dijkbewoners eindelijk genieten van de rust. De veiligheidsregio sluit de dijk af voor motorrijders. Niet vanwege de geluidsoverlast, maar vanwege de corona-crisis. Ook in andere regio’s bekijken burgemeesters of ze maatregelen moeten nemen.

"Het is goed en slecht nieuws", vindt Jantine. We kunnen voor heel eventjes opgelucht ademhalen. Ik kan niet wachten op het komende paasweekend.” Maar de weekenden daarna ervaren we gewoon weer de geluidsoverlast die we hier al jaren hebben." Voor het hele land moet er een oplossing komen.Zelfs Mark Rutte sprak zich deze week in een persconferentie uit over de overlast van motoren: ‘Blijf thuis het paasweekeinde en rij ook niet met motoren over dijkweggetjes. Er moet nou eindelijk op landelijk niveau iets aan gedaan worden. Motoren terroriseren bewoners met ’t lawaai.” Hoe? “Een motorverbod voor landelijke en natuurgebieden. In het hele land is overlast.”

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.