Schaapherders Jacqueline Nemeth en Marco Pot zijn het zat dat de wolf de laatste maanden zo negatief in het nieuws komt. Jacqueline: “De wolf is een prachtig onderdeel van de natuur en daar moeten we ons als samenleving op aanpassen. Ook wij als dierhouders.”
Er gaat de laatste maanden bijna geen dag voorbij of er verschijnt wel een nieuwsbericht over de wolf in de krant. Gister nog besloot de rechter dat provincie Gelderland voorlopig niet met paintballgeweren op een wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe mag schieten.
Jonge wolf Veluwe
Een jonge wolf in dat Gelderse natuurgebied liet zich de laatste tijd dichtbij groepjes mensen zien en rende achter een fietser aan. Geen natuurlijk gedrag voor het roofdier, dat normaal gesproken juist erg mensenschuw is. Met paintballballetjes wil de provincie deze specifieke wolf weer bang maken voor mensen, maar daar stak de rechter vandaag dus een stokje voor.
De wolf is namelijk zwaar beschermd: er mag alleen onder heel strikte voorwaarden worden ingegrepen in het leven van het dier. Hoewel de rechter het afwijkende gedrag van de wolf wel serieus neemt, vindt deze de onderbouwing om het dier opzettelijk te verstoren op dit moment nog niet voldoende onderbouwd. En moet de provincie met nieuwe argumenten komen om wél te mogen ingrijpen.
Wolf is welkom
Schaapherders Marco en Jacqueline zijn blij met deze uiterst beschermde status van de wolf Marco: “Hij heeft hier altijd geleefd en we moeten gewoon heel erg blij zijn dat het dier weer terug is in Nederland. Wat ons betreft is hij meer dan welkom.” Het herdersstel vreest echter wel dat alle negatieve berichten van de afgelopen tijd ervoor zullen zorgen dat het sentiment zich steeds meer tegen het dier zal keren. Jacqueline: “Iedereen heeft altijd de mond vol van biodiversiteit, maar als die er dan is, dan is het lastig en moet er ingegrepen worden of moet zo’n dier dood. Dat begrijp ik niet.”
Verantwoordelijkheid om schapen te beschermen
Een opvallend geluid vanuit een sector die ook juist veel overlast ervaart door de terugkeer van de wolf. Van de landbouwhuisdieren zijn het namelijk met name schapen die het slachtoffer worden van wolvenaanvallen. Vooral in Drenthe is het aantal aanvallen in het afgelopen jaar fors gestegen.
De sector zelf kan volgens Marco en Jacqueline echter ook veel meer doen om leed te voorkomen. “Je kunt je schapen nu niet meer achter één of twee draadjes hebben staan. Als dierhouder heb je ook de plicht en de verantwoordelijkheid om je dieren te beschermen. Je doet je auto ook op slot, zo is dat met het beschermen van de schapen ook. En dat zien we om ons heen nog wel heel vaak mis gaan, dan staan de schapen praktisch onbeschermd in de wei,” stelt Marco vast.
Zelf heeft het herdersstel zo’n 400 schapen die door de hele provincie Drenthe land begrazen. “We staan dus midden in wolvengebied, maar hebben nog geen wolvenaanval gehad,” vertelt Jacqueline. “Is dat dan geluk of speelt er iets anders mee? Ik denk dat we onze zaakjes gewoon goed voor elkaar hebben, met goede netten, die stevig in de grond staan met een flinke hoeveelheid spanning erop. Je moet het die wolven natuurlijk wel lastig maken. Dat hij denkt: ik kijk wel even verder, misschien bij de buren waar maar één draad gespannen is.”
Ondernemersrisico
Toch is het niet helemaal ondenkbaar dat ook zij een keer een wolf op bezoek krijgen, maar dat hoort ook bij hun ondernemersrisico vinden ze. “We staan midden in de natuur en zijn ook onderdeel van die natuur, dan hoort dat er gewoon bij,’ zegt Jacqueline. “En natuurlijk ben ik verdrietig als een wolf één van mijn schapen oppeuzelt, maar als het mis gaat dan ligt dat aan ons. Dan hebben wij onze schapen niet goed beschermd en is het onze fout. Dan moeten we kijken hoe we het de volgende dag beter kunnen doen. Je moet dan niet de wolf de schuld geven of de overheid, wij zijn verantwoordelijk.”
Nieuwe balans
Uiteindelijk hopen Marco en Jacqueline dat de situatie rond de wolf weer wat zal bedaren en er een nieuwe balans gevonden wordt. Marco: “Op sommige plekken is het nu voor de wolf een soort McDonalds. Als dat verandert omdat landbouwhuisdieren beter beschermd worden, dan verdwijnt hopelijk ook de onrust weer. Je ziet dat in Duitsland ook, daar wordt af en toe nog wel eens een schaap aangevallen maar dat is geaccepteerd en hoort er dan gewoon bij.”