Vissers moeten aan steeds meer regels voldoen en kunnen minder vangen. En dan is duurzame visvangst helemaal een moeilijk verhaal. Want waar moet  het geld voor duurzame investeringen vandaan komen? Willen banken wel investeren in een sector waar zoveel onzekerheid is? Voor ons onderzoek naar de visserij zijn we op zoek naar ervaringsverhalen.

De visserij heeft het niet makkelijk. Door de bouw van windmolens, natuurgebieden en de Brexit zijn er steeds minder plekken om te vissen. Bovendien lijdt de sector onder hoge brandstofprijzen. Ondanks dat de vissers geen accijnzen betalen op gasolie, verbruikt een kotter vaak nog zo’n 30.000 liter per week en lopen de kosten hoog op.

Oproep

Voor ons onderzoek naar de visserij zijn we op zoek naar ervaringsverhalen. Ben jij een visserman en wil je graag verduurzamen? Lukt het jou om dat wel of niet te financieren? Wil de bank dit financieren? We komen graag met je in contact.

De visserij is nog niet echt duurzaam dus. Er wordt daarom ook verandering verwacht van de sector. Het ministerie van Landbouw wil dat er selectiever gevist gaat worden en dat er schonere schepen komen. De consument verlangt vis met een duurzaam keurmerk en ook de banken willen groene innovaties. In 2010 kondigde de ING al aan dat ze geloven dat alleen duurzame visserij nog toekomstbestendig is. ABN Amro schrijft op zijn website dat er geen weg meer terug is voor de duurzame visserij en ook op de website van de Rabobank is te lezen dat duurzame innovaties belangrijk zijn.

Het gaat niet goed met de paling en wellicht mag hij volgend jaar helemaal niet meer gevangen

Belangrijkste Europese adviesorgaan: ‘Stop alle palingvangst’

Eet jij weleens een (broodje) paling? Wellicht kan dat binnenkort niet meer.

Onzekerheid

Maar tegelijkertijd is er veel onzekerheid in de branche. Veel vissers hebben jaren geleden geïnvesteerd in de duurzamere pulsvisserij, maar daar is inmiddels een verbod op. Van die investeringen zien zij dus niets terug. Bovendien ziet het er naar uit dat er steeds meer zee gereserveerd zal worden voor natuurgebieden en windmolens. En er hangt nóg een zwaard van Damocles boven de visserij: het Europees parlement stemde recent voor een inperking van de bodemvisserij, wat veruit de grootste vorm van visserij is in ons land. Hoewel de Europese Commissie daar nog een besluit over moet nemen, zou dit kunnen betekenen dat het afgelopen is voor een groot deel van de Nederlandse vissers.

Willen banken in deze onzekere tijd dus nog wel investeren in duurzame innovaties? Voor ons onderzoek horen we graag de ervaringsverhalen uit de visserij. Durf je als visser te investeren in duurzaamheid en hoe krijg je dat gefinancierd? Laat je ervaring achter in ons tipformulier of mail ons.

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.