Wil jij samenwerken met Pointer aan onthullend onderzoek?
Russische criminelen die nep-coronamedicijnen verkopen in Nederland, een Nederlandse die Russische propaganda verspreidt vanuit Oekraïne, en: zijn er coronadetentiekampen in de VS, zoals boze tongen beweren? (antwoord: nee). Deze onderzoeken hebben we uitgevoerd met hulp van onze Pointer-OSINT-community. Wil jij ook meehelpen met onthullend onderzoek? Meld je dan hier aan.
Pointer en OSINT
Online is steeds meer informatie voor iedereen toegankelijk. Zo leggen veel mensen gebeurtenissen vast op social media en delen ze ook wat er om hen heen gebeurt. Voor journalisten is er online een schat aan informatie te vinden en analyseren. Open Source Intelligence heet zo’n onderzoek (openbronnenonderzoek, OSINT).
Wij zoeken mensen die het leuk vinden om ons te helpen, die er energie van krijgen om een vraag vanuit de redactie op te lossen. In onze online community lossen we samen journalistieke puzzels op, maar het is ook een plek waar ideeën voor mogelijk interessante onderzoeksonderwerpen welkom zijn. De community inspireert niet alleen de redactie, maar ook de andere community-leden.
Wie zoeken we?
Blijf je net zo lang het internet afstruinen tot je het antwoord op die ene vraag gevonden hebt? Heb jij een idee voor een verhaal op basis van OSINT-onderzoek? Voel je vrij om het te delen met de community, dan gaan we samen op onderzoek uit. Jij bepaalt zelf hoeveel tijd je erin steekt.
Hier gaat de community mee aan de slag
Intimidatie wegaannemers: Bij boerenprotesten werd afval en asbest gedumpt op snelwegen. Ook werden branden gestookt in de bermen en omgekeerde vlaggen aan lantaarnpalen gehangen. De bedrijven die vervolgens werden ingezet om het puin te ruimen en de wegen weer veilig te maken werden bedreigd. Die dreigementen blijken veelal uit één Telegram-groep te komen. Wie zitten achter die Telegram-groep? Wie zitten achter de dreigementen?
Alternatieve coronatherapieën: Van frequentietherapie tot coronapleisters. De afgelopen jaren zijn allerlei alternatieve therapieën voor veel mensen een bron van houvast geworden – maar daarmee ook een makkelijk doelwit voor fraudeurs. We willen inventariseren wie er rijk zijn geworden van deze alternatieve behandelingen. Wie zijn de grote oplichters?
Een OSINT-communitylid aan het woord
Leo* werkte onder meer mee aan het onderzoek naar nep-coronamedicijnen: “Ik ging aan de slag met een breder perspectief dan ik normaal gewend ben bij mijn eigen werk, dat is leerzaam. Het is overigens ook fijn dat de onderzoeken binnen de Pointer-community laagdrempelig en hobbymatig te onderhouden vallen.”
*Echte naam is bekend bij de redactie
Een Pointer OSINT-onderzoeker aan het woord
Thomas Mulder: “De community kan ons helpen met het bieden van een andere blik op onze onderzoeken. Dat houdt ons scherp. De manier waarop een community-lid onderzoek doet, kan soms ook totaal verschillen met mijn eigen werkwijze. Daardoor leer je van elkaar. Dat is niet alleen fijn voor de redactie, maar ook voor de andere community-leden. Daarnaast is een frisse blik ook prettig. Op het moment dat ik vastzit in een onderzoek, kan iemand met een andere kijk misschien wel het ontbrekende puzzelstukje vinden. OSINT werkt namelijk het beste wanneer je het samen doet.”
Wil je meer info over de community? Kijk dan op deze pagina.