Doorstroommakelaars proberen vooral senioren uit grote huizen te krijgen. Maar hebben we daar iets aan?
Haar enorme huis inruilen voor een kleinere woning? Mag niet, tipt een huurster Pointer. Ze woont in haar eentje in een riant huurhuis van zo'n 200m2. Zo groot dat een groot gezin er prima kan wonen.
Ze wil ook best verhuizen om plek te maken voor anderen, zeker nu er een wooncrisis is. Maar het huurhuis van 80m2, dat ze op het oog heeft, daar mag ze niet in. De verhuurder vindt dat namelijk te groot voor één bewoner, zegt ze. "Dus houd ik een grote woning bezet.”
Belemmeringen
Dit gebeurt nu in de praktijk van woningschuiven. Vanwege de woningnood zetten woningcorporaties door het hele land doorstroommakelaars in. Als een huurder alleen in een groot huis zit en best zou willen verhuizen naar een wat kleinere plek, kan die makelaar helpen.
Maar dat schuurt soms. Zo willen mensen vaak wel kleiner wonen, maar niet veel kleiner. En dat mag dan weer niet.
“Ja, corporaties moeten passend toewijzen”, zegt een woordvoerder van de koepel van corporaties Aedes. Dat betekent dat corporaties alleen iemand in een woning mogen zetten die in dat huis hoort. Dus je mag niet te veel verdienen, ook niet te weinig. En geen huis toewijzen aan één persoon als er een heel gezin zou passen, zelfs niet als iemand een nog groter huis achterlaat. En zo blijft ook die huurster ondanks haar wens achter in een riante woning.
Terwijl dit allemaal geen wet is. “Corporaties mogen ervan afwijken,” zegt de zegsman ook. “Dus een andere corporatie zou het misschien wel doen.”
Deel je verhaal
Doorschuiven
Maar vaker horen huurders nee als ze kleiner willen wonen. Ook Maarten Vos, senior adviseur Strategie & Innovatie bij de Delftse corporatie Vidomes maakt wel eens zo'n situatie mee. Hij herinnert zich iemand die een huis van 150m2 wilde inruilen voor bijna de helft kleiner. En ook dat lieten ze niet toe.
“Ja, door een wc-kokertje bekeken klinkt dit natuurlijk gek. Hoezo laat je iemand in een groot huis zitten als die zelf naar een kleinere wil”, licht hij telefonisch toe. “Maar je moet consequent zijn, want anders krijg je later weer te horen: jullie hebben wel die ene vrouw een huis gegeven van 80m2, waarom mij niet?"
Woonwensen
Daar komt bij dat veel mensen ook prima wonen. Zeker senioren zitten relatief ruim in Nederland. Volgens cijfers van het CBS hebben met name vrouwen tussen 75 en 80 jaar oud veel vierkante meter woonruimte tot hun beschikking. Gemiddeld meer dan 80 vierkante meter, bijna twee keer zoveel als iemand van dertig jaar oud.
Dat is ook niet vreemd, vaak woonden zij er ook eerst met een heel gezin maar de kinderen zijn het huis uit, de man overleed en zo blijf je alleen achter in een riante woning.
Maarten Vos ziet dat ongeveer 70% van die mensen daar geen moeite mee heeft. “Die wonen fijn en daar moet je dus ook niet iets aan willen doen. Je moet ze niet eens benaderen, dat ligt heel gevoelig. Dus dat doen we ook niet."
Te weinig aanbod
Maar de 30 procent die wél naar een kleiner of meer toekomstbestendig huis wil - bijvoorbeeld omdat ze slechter ter been worden - daar kunnen corporaties helpen.
“Meestal willen ze naar een nieuwer huis met minstens twee slaapkamers, zodat een kind kan logeren. En voldoende buitenruimte om buiten aan tafel te kunnen eten. Anders gaan ze niet.”
Dat soort huizen zijn lastig te vinden en daardoor lukt doorverhuizen lang niet altijd. Een seniorenmakelaar in Delft kan volgens hem per jaar maximaal 25 huurders uit een grote woning bemiddelen. Geen groot getal, maar er komen ook maar zo’n 100 grote woningen beschikbaar per jaar. Dus een kwart gaat via zo’n makelaar. “Dáár moet je naar kijken. We doen dit al 11 jaar, en het is een succes.”
Je huurprijs
En wat als je wel wil verhuizen maar de nieuwe huur is hoger? Daar mogen corporaties wel iets doen. “Je kan dan aanbieden dat iemand verhuist zonder een hogere huur te krijgen,” aldus de woordvoerder van Aedes. Dat is aantrekkelijker voor de huurder én het kan aantrekkelijker zijn voor de corporatie. Want die geeft misschien korting op de kleine woning, maar kan voor het grote, vrijgekomen huis weer vaak een stuk hogere huur vragen.
Al ziet Vos nog wel een probleem. Mensen willen niet van een grote woning naar een kleiner plekje in een galerijflat. Die willen naar een nieuwe, drempelvrije seniorenwoning met zorgaanbod in de buurt.
En die huizen zijn volgens hem pas rendabel te bouwen bij een huur van 1000 euro in de maand, terwijl corporaties maar 650 euro per maand mogen vragen. “Dus komen die woningen er niet. Wat dat betreft komt er nog wel een probleem aan.”