Bedrijfsartsen hebben grote moeite om werknemers met langdurige klachten na corona (Long Covid) goed te adviseren. Door een gebrek aan wetenschappelijke kennis over deze nieuwe ziekte weten bedrijfsartsen soms niet goed hoe ze gezondheidsklachten moeten interpreteren en welke behandeling kan helpen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) tegen Pointer.
Uit een peiling van de NVAB, die is ingevuld door ruim 400 bedrijfsartsen, blijkt tachtig procent van hen behoefte te hebben aan kennis en onderbouwing hoe om te gaan met werknemers met Long Covid.
Voorzitter van de NVAB en zelf ook bedrijfsarts Gert-Jan Beens zegt hierover tegen Pointer: “Er zijn artsen die met een ander oog naar deze klachten kijken. Ook omdat niemand precies weet wat de oorzaak is. Een deel van hen zegt: hebben deze klachten met corona te maken? Als ik het niet weet kan het ook wat anders zijn.” Kenmerkend voor het klachtenbeeld is, volgens Beens, dat zowel de mate als het verloop van herstel van functioneren varieert. Bedrijfsartsen zien ook mensen waarbij de klachten gedurende herstel steeds afnemen en weer opvlammen.
Ook zijn er werkgevers die Long Covid als ziektebeeld niet erkennen of die geen begrip hebben voor het lange ziek zijn. Bijna een kwart (23 procent) van de bedrijfsartsen ervaart druk van de werkgever om werknemers met Long Covid eerder het werk te laten hervatten.
C-support: geen begrip bij sommige werkgevers
Ook bij C-support, de organisatie die hulp biedt aan patiënten met Long Covid op het gebied van zorg en werk, komen verhalen binnen van mensen die een conflict hebben met hun werkgever en/of hun bedrijfsarts. Medisch adviseur bij C-support Alfons Olde Loohuis zegt in Pointer: “Er zijn heel veel werkgevers die begrip hebben voor de groep met Long Covid, maar er zijn ook werkgevers die denken: dit komt mij niet uit. Dan kan er een kille situatie ontstaan die heel onveilig is voor mensen. Hun klachten kunnen hierdoor zelfs erger worden.”
Laura (30), die in maart 2020 corona kreeg en nog steeds klachten ervaart, vertelt in Pointer hoe haar oud-werkgever niet gelooft dat ze zo lang ziek kan zijn door corona. “Ik geloof echt dat ze wel weet dat ik corona heb gehad. Maar ik denk wel dat zij twijfelt aan dat lange ziek zijn. Dat dat ook door corona komt en niet door bijvoorbeeld een burnout.”
Longfonds: bijna 1 op 7 patiënten ervaart geen steun van de baas
Ook een andere peiling van Longfonds laat zien dat Long Covid een grote impact kan hebben ook op het gebied van werk. Longfonds ondervroeg 1864 patiënten die in de eerste en tweede golf corona hebben gekregen en die langdurige klachten hebben. Driekwart van hen is na de besmetting nog niet volledig aan het werk. Vier op de tien mensen maakt zich zorgen ooit weer volledig aan het werk te kunnen. 14 procent van de respondenten zegt zelden of nooit steun te ervaren van zijn werkgever. Bijna de helft (45 procent) van de onderzoeksgroep voelt zich niet gehoord en erkend wat betreft zijn ziekte.
De uitzending van Pointer (KRO-NCRV) ‘Langdurig geveld door corona’ is vanavond te zien om 22.20 uur op NPO2.