De raadszaal van de gemeente Renkum zit afgelopen woensdagavond vol met zo’n vijftig boze inwoners van het Gelderse dorp. De reden: de stankoverlast van de nabijgelegen papierfabriek neemt ‘onacceptabele vormen aan’. In een brief aan de gemeenteraad laat de bewonersgroep weten dat de maat nu echt vol is.

We schrijven in ons onderzoek Lokaal Bestuur al eerder over de situatie in Renkum. De overlast begint volgens de bewoners zo’n twee jaar geleden als het productieproces van de papierfabriek gewijzigd wordt.

Sindsdien ervaren sommige inwoners van Renkum trillingen, geluid- en stankoverlast. Een deel van de bewoners maakt zich bovendien zorgen over de effecten van de uitstoot van de fabriek op hun gezondheid, zo meldden we al eerder.

Mondkapjes en protestborden

De groep bewoners is van mening dat er veel te weinig wordt gedaan om de (stank)overlast tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Ze trekken aan de bel bij de fabriek, de gemeente en de provincie. Maar zonder het door hen gewenste resultaat. Nu doen ze nogmaals een appèl op hun lokale volksvertegenwoordigers. Met mondkapjes en protestborden zet de bewonersgroep woensdagavond hun boodschap extra kracht bij:

‘Het moment is gekomen dat de politiek niet meer om de feiten heen kan en haar verantwoordelijkheid moet nemen.’

Brief bewoners aan gemeenteraad

‘Geen bevoegd gezag’

Ze krijgen hierbij steun van enkele Renkumse raadsleden die willen dat wethouder Jao Maouche nu de regie neemt om de problemen met de stankoverlast aan te pakken. Maar die laat weten weinig te kunnen doen omdat de gemeente ‘geen bevoegd gezag is’. Die verantwoordelijkheid ligt volgens de gemeente bij de provincie Gelderland.

Nieuw onderzoek

De directeur van de papierfabriek is niet aanwezig in de raadszaal, maar laat de gemeenteraad in een brief wel weten alles te willen doen om ‘de geurbeleving te neutraliseren en de klachten te laten verdwijnen.’ Eenvoudig is dat echter niet, zo schrijft hij: ‘Dat is een proces van onderzoek, ontwikkelen, aanpassen, testen en bijstellen: net zo lang tot we een bestendige oplossing hebben bereikt. Daar werken we heel hard aan.’

Hij verzet zich bovendien tegen de ‘ongefundeerde insinuaties’ dat de fabriek een impact heeft op de gezondheid van de inwoners van het dorp. Hij zou daarom ook graag zien dat er een nieuw onafhankelijk onderzoek komt zodat ze ‘boven alle twijfel verheven zijn.’

Makers