Genezen van corona, maar nog steeds ernstige klachten, zoals vermoeidheid, benauwdheid en zenuwpijnen. “Naar schatting zijn er zo’n 16.000 mensen in Nederland die langdurige klachten hebben van COVID-19”, vertelt gepensioneerd huisarts Alfons Olde Loohuis. “En dat gaat alleen over mensen die in de eerste coronagolf ziek werken, de tweede en de derde golf hebben we niet eens meegerekend.”

Olde Loohuis is ook medisch adviseur bij C-support, de organisatie die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid nazorg levert aan COVID-19-patiënten die langdurige klachten ondervinden na een coronabesmetting. Waarom deze mensen maar niet herstellen, dat is nog het grote mysterie. Olde Loohuis ziet deze mensen lijden, zo zegt hij.

Oproep

Heb jij COVID-19 gehad en heb je langdurige klachten? Waar loop jij tegenaan? Zijn er zorgkosten die niet worden vergoed? Worden je klachten niet (h)erkend? Verlangt je werkgever dat je re-integreert terwijl jij dat nog niet kan. Laat het ons weten!

Indringer in huis

Hij legt aan de hand van een metafoor uit wat er in het lichaam van deze patiënten gebeurt. „Je hebt totaal onverwacht een indringer in je huis gehad. Dat is dat coronavirus. Maar als die indringer allang weg is, is de boel nog overhoop en staat je alarmsysteem nog op volle kracht te piepen, te joelen. Zo is dat bij deze mensen. Als die virussen weg zijn, joelt het nog maanden door.”

Olde Loohuis: “Ze hebben geen virus meer in hun lichaam, maar hun immuunsysteem is overactief en is dus in een ongelooflijke stress aan het worstelen. En dat zie je dus ook aan de klachten die die mensen hebben: vooral zware vermoeidheid, angsten, pijn op de borst, luchtwegproblemen, conditie- en concentratieverlies, zenuwpijnen, geur- en reukverlies, spierpijnen en heftige hoofdpijn.” Opvallend is dat het vooral ook fitte mensen overkomt, vertelt hij, die vanwege corona niet in een ziekenhuis opgenomen hoefden te worden.

De 53-jarige Anja Verkaart is verpleegkundige en kreeg in april 2020 COVID-19. In een filmpje dat ze ons stuurt is ze volledig buiten adem. “Ik ben zojuist met de hond gaan wandelen en zoals je hoort kan ik nog steeds geen hele lange zinnen zeggen als ik een inspanning heb geleverd. Ik hoest nog steeds.” Ook Ina Bronsema meldt zich bij Pointer: “Ik ben in maart 2020 ziek geworden en ik heb vanochtend gewerkt, 2 uurtjes, op therapeutische basis. En na een uur ongeveer word ik moe en begint mijn hoofdpijn erger te worden. Ik moet straks even liggen, anders kom ik de dag niet door. Alles is me nu gewoon teveel, prikkels kan ik niet meer hanteren.”

COVID-19 op de werkvloer

Grote gevolgen voor zorgpersoneel dat corona kreeg, kwart lijdt financiële schade

Een jaar na de eerste besmettingen dreigen de eerste zorgmedewerkers terug te vallen in loon doordat zij nog ziek zijn nadat ze COVID-19 hebben gehad.

16.000 mensen

Om hoeveel mensen gaat het eigenlijk? “Met het Nederlands Huisartsengenootschap (het NHG) hebben we een beetje uitgerekend dat het 16.000 mensen zullen zijn in Nederland, zonder dat we echt de tweede en de derde coronagolf hebben meegerekend. Het zijn mensen, heel vaak in de zorg, dokters, internisten, verpleegkundigen, die van tevoren marathons liepen en nu met heel veel moeite, met twee keer stoppen de trap opkomen.” En waarom treft hen dat? “We weten het gewoon nog niet. Hun immuunsysteem is totaal ontregeld, maar waardoor? Daar breek ik elke dag mijn hoofd over."

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Makers