Vis is bijna niet meer weg te denken van ons menu. Maar tegelijkertijd steken problemen als overbevissing, bijvangst en schade aan het zeeleven de kop op. Hoe weet je of de vis op jouw bord wel in de haak is? 

Bijna 80 procent van alle wateren in de wereld zijn overbevist, en 34 procent van alle vissoorten worden overbevist volgens de VN-Voedsel en Landbouworganisatie FAO. Oftewel: er wordt veruit meer gevist dan dat ervoor terugkomt. Om daar iets aan te doen, zijn er visquota ingesteld in de Europese Unie. Dat betekent dat je van een bepaald soort vis niet meer dan een bepaalde hoeveelheid mag vangen. Met sommige visstanden zoals bijvoorbeeld die van schol en tong in de Noordzee, gaat het dan ook goed zeggen wetenschappers.

Bijvangst

Meestal komen er ook andere vissen in het net dan die waar vissers op uit zijn, zoals kleine visjes die nog niet volgroeid zijn. Hoewel het de bedoeling is dat vissers deze vangst vaak ook aan land brengen, gooien sommigen deze weer terug in zee in plaats van dat ze aan land worden gebracht. Helaas overleven de teruggegooide vissen het lang niet altijd.

Ook heeft de vismethode vaak invloed op het leven onder water. Milieuorganisaties wijzen erop dat bijvoorbeeld boomkorren, de kettingen die over de grond slepen om schol en tong op te jagen, de zeebodem beschadigt. De vangstmethode verbandt ook behoorlijk veel brandstof, omdat het een zwaar net is.

Om minder brandstof te gebruiken en niet meer met zware kettingen over de bodem te slepen, gingen sommige Nederlanders pulsvissen, een methode waarbij vissen stroomstootjes krijgen. Vanuit de Europese Unie kwam er verzet, wat uiteindelijk leidde tot een verbod.

De tekst gaat verder onder dit blok:

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Verankerd in het menu

Vis en schaaldieren zijn verankerd in veel van onze maaltijden. Het Voedingscentrum adviseert om wekelijks vis te eten en bij voorkeur vette vis zoals markreel, haring of zalm. Want de vetzuren van vis zijn goed voor onze hart- en bloedvaten.

Wereldwijd verdienen miljoenen mensen hun brood met de visvangst. En lang niet alle vistechnieken zijn even schadelijk; er zijn ook vissers die kiezen voor duurzamere vangstmethoden die minder brandstof verbruiken, minder bijvangst hebben of de zeebodem beschadigen.

Neem bijvoorbeeld deze garnalenvisser uit Lauwersoog, die minder vaak erop uit gaat om te vissen maar wel een betere vangst heeft:

Garnalen vissen

Garnalenvisser: ‘Zorg dat er genoeg vis in zee blijft, maar ook brood op de plank komt’

Door minder vaak te vissen, heb je uiteindelijk een betere vangst, redeneert garnalenvisser Henk Buitjes uit Lauwersoog. En dat komt zijn inkomsten ten goede.  

Voor ons onderzoek naar de Nederlandse visserij en hoe deze duurzaam en toekomstbestendig kan worden, kijken we ook naar wat je kunt doen als consument om dit een handje te helpen.

Bij wild gevangen vis kun je bijvoorbeeld kijken naar hoe de vis gevangen is, en uit welk gebied die komt. Want in de ene regio staat het er soms beter voor met de vis dan in de andere.

Op deze 5 punten kun je letten bij (wild gevangen) vis:*

  1. Vraag je visboer eens om bijvangst, zoals poon, schar of steenwijting. Sommige restaurants serveren ook bijvangst.

  1. Koop een vissoort die er relatief goed voor staat: zoals haring, Hollandse garnalen, Schotse of Noorse zalm, Noordzeekrab, wijting of schelvis. Met tong en schol uit de Noordzee gaat het relatief ook goed.

  1. Vermijd liever vissoorten waarmee het niet zo goed gaat, zoals: paling, slibtong, rogblauwvintonijn of kabeljauw.

  1. Vraag je visboer of de ober waar je vis vandaan komt en hoe hij is gevangen. Een handlijn gevangen zeebaars uit de Noordzee scoort bijvoorbeeld beter dan eentje uit de Middellandse Zee.

  1. Kijk voor meer info over vangst en herkomst op de viswijzer van Good Fish, waar je een handig overzicht vindt van hoe het met welke vis gesteld is op bepaalde plekken.

*Bron: Consumentenbond, Good Fish

Weinig vis met keurmerk te krijgen bij de groothandel

Weinig vis met keurmerk te krijgen bij de groothandel

Visserij en duurzaamheid

Nederlandse vissers: ‘Maak van de Noordzee een delicatessenwinkel’

Nederlandse vissers moeten innoveren en verduurzamen van de overheid. Maar gaat dat wel lukken?

Vissers moeten aan steeds meer regels voldoen

Vissers steeds verder onder druk: 'Duurzaam gevangen vis moet wel genoeg opleveren'

Vissers in Nederland komen steeds verder onder druk. Maar hoe moeten ze betaalbaar verduurzamen?

Op zoek naar duurzaam gevangen vis?

Wil je als consument het liefst duurzaam gevangen vis eten? Maar vind je het lastig om je weg daarin te vinden bij de visboer, de supermarkt of het restaurant? Of je heb je tips waar je op kunt letten? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Makers

Verslaggever / Redacteur

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.