De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat het kabinet de kinderen die met een lege maag in de klas zitten onvoldoende helpt. Dat zegt VNG-woordvoerder Peter Heijkoop tegen het journalistieke onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV). “Dit is een doekje voor het bloeden, er moet een structurele oplossing komen.” 

Peter Heijkoop, voorzitter van de VNG-commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie, reageert in onze uitzending op de hulp die is geboden nadat er in september een jongetje van 11 jaar onwel werd op een Rotterdamse school. Het jongetje werd niet lekker omdat hij al een paar dagen niet had gegeten.

Na een mediastorm rondom het incident dienden VOLT en D66 een motie in om 100 miljoen euro vrij te maken uit de onderwijsbegroting om kinderen in armoede op school een maaltijd te geven. Het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis schreven samen een plan voor de minister voor Onderwijs, Dennis Wiersma, om eten via de scholen bij kwetsbare kinderen te krijgen. Heijkoop vindt dat te weinig.

Wat doe je als je leerlingen geen eten bij zich hebben?

De crackertjes van meester Derk

Wat doe je als je leerlingen geen eten mee hebben? 

Bestaanszekerheid al jaren onder druk

In onze uitzending zegt Heijkoop dat hij blij is dat er eindelijk aandacht komt voor de ‘verdrietige situatie’ van deze kinderen, maar ook dat het probleem al jaren speelt en dat de aanpak te versnipperd is. “De bestaanszekerheid van gezinnen staat al jaren onder druk en daar betalen kinderen vaak de prijs voor.” Dat er nu 100 miljoen euro in een half jaar tijd moet worden uitgegeven op één specifiek onderwerp vindt hij geen oplossing. “Dit probleem zit in de structuur van ons stelsel. Dat kun je niet aanpakken met kortdurende programmaatjes, daar voelen we niet zoveel voor.”

Volg het Zweedse model

Heijkoop vindt dat het kabinet met de gemeenten en scholen om tafel moet om tot een structurele oplossing te komen. Het Zweedse model, waarbij gemeenten verantwoordelijk zijn voor het regelen van een gezonde schoollunch voor alle kinderen, kan wat hem betreft als basis dienen. “Bestaanszekerheid is wat de Nederlandse gemeenten betreft geen kwestie van links of rechts. Ik ken veel VVD-wethouders, die het hier volledig mee eens zijn. Dit gaat gewoon over het goede doen voor de kinderen van je gemeente en het bespaart ongelooflijk veel ellende en kosten.”

Vis met kreeftensaus of een broodje hagelslag: wat is een normale lunch?

Deze Zweedse onderzoeker vindt onze lunch met een broodje hagelslag maar raar

“De kinderen werden langer en gingen vaker naar de universiteit.” Een schoollunch helpt kinderen vooruit, laat Zweeds onderzoek zien.

Minister Wiersma laat via zijn woordvoerder weten dat hij bezig is met de uitwerking van de motie van 100 miljoen. Of het kabinet structureel in gezonde schoolmaaltijden wil gaan voorzien, kan de woordvoerder niet zeggen: “Een visie volgt nog.”

Scholen bang voor extra belasting

Bijna de helft van de ouders zou de broodtrommel wel willen inruilen voor een gezonde schoollunch, bleek uit een eerdere peiling van Pointer en stichting Ouders & Onderwijs. Een peiling onder leraren samen met DUO Onderwijsonderzoek & Advies laat zien dat zij minder enthousiast zijn over een gezonde schoollunch, voornamelijk vanwege de extra belasting voor scholen.

In Zweden krijgen kinderen al decennialang een voedzame maaltijd op school. Zouden we dat in Nederland ook moeten willen? Kijk 12 februari om 22:10 uur naar Pointer (KRO-NCRV) op NPO2.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Lees hieronder hoe moeder Anna haar kinderen voedt met een klein budget:

Moeder Anna neemt ons mee

Een puzzel van geld en eten

Hoe red je je op 40 m2 met weinig geld, twee hulp-intensieve kinderen en oplopende voedselprijzen?

Of kijk onze eerste uitzending over honger in de klas:

Honger in de klas
26 min 2 s

Afgelopen najaar ging er een schok door Nederland toen bleek dat kinderen in ons rijke land zonder eten naar school gaan. De verontwaardiging was groot, vrijwilligers gingen broodjes smeren en Den Haag maakte miljoenen vrij om kinderen eten te geven op school. Wat zit hierachter? Hoe groot is het probleem van armoede en slecht eten onder kinderen? En wat vinden scholen ervan dat zij het nu op hun bordje krijgen?

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.