Een voetbalkooi in de Scheveningse duinen moet misschien weg omdat buurtbewoners er geluidsoverlast van ervaren. Tot verdriet van Duindorper Leo Pronk, die tot een paar jaar geleden voorzitter was van het wijkberaad Duindorp.

“Jaren geleden vroeg de buurt om een voetbalkooi”, zegt Pronk. De kooi kwam er. “Niemand had er last van.” Dat veranderde volgens Pronk toen het gebied rond de kooi werd heringericht en er luxe appartementen tegenover de speelplek kwamen. Nieuwe bewoners van die appartementen ervaren geluidsoverlast van de kooi en spanden een juridische procedure aan tegen de speelplaats.

Oproep

We doen onderzoek naar geluidsoverlast van buitenspelen. Ervaar jij dit soort overlast? Of ben je juist bang dat buitenspeelruimte in jouw buurt verdwijnt omdat andere buurtbewoners last hebben van geluid? Laat het ons weten!

Nieuwe vergunning

De voetbalkooi stond al jaren op dezelfde plek, toen er in 2019 een herstructurering van het gebied plaatsvond. “De kooi moest een stukje worden opgeschoven”, zegt Pronk. Het ging om slechts 40 meter, maar het betekende dat er een nieuwe vergunning voor moest komen. Daartegen maakten bewoners van het luxe appartementencomplex bezwaar, uit angst voor geluidsoverlast en overlast door hangjongeren.

“Ondanks de procedure kwam de kooi terug”, zegt Pronk. De gemeente liet een geluidsmeting uitvoeren, waaruit bleek dat het geluid van de voetbalkooi past binnen een goed woon- en leefklimaat. De rechtbank oordeelde dat die conclusie juist was. Maar de bewoners van het appartementencomplex lieten het daar niet bij zitten. Ze gingen in hoger beroep en eisten dat de kooi direct weer gesloten werd. Dat laatste gebeurde niet, maar het hoger beroep loopt nog wel. Dat wordt waarschijnlijk pas komende zomer behandeld. Het kan dus zijn dat de kooi dan alsnog weg moet.

Belang van buitenspelen

Het gaat Pronk aan het hart dat de kooi misschien alsnog verdwijnt, omdat hij weet hoe belangrijk buitenspelen is voor de ontwikkeling van kinderen. “Afgelopen week zagen we Erik Scherder weer volop in het nieuws”, zegt Pronk. Hij doelt op het commentaar van neuropsycholoog Scherder op een nieuw onderzoek van buitenspeelstichting Jantje Beton. Uit dat onderzoek blijkt dat kinderen zo’n 2,5 uur per week minder buitenspelen dan 2 jaar geleden. “Scherder benadrukt weer hoe belangrijk het is dat kinderen bewegen”, vervolgt Pronk. “Daar is iedereen het dan mee eens. En hier heb je zo’n plek waar kinderen buiten kunnen spelen, en dan wil je die weg hebben.” De Duindorper begrijpt er niets van.

Suzan en Anna

Speelruimte Emmeloord moet wijken voor woningbouw: ‘Ik wil dat mijn kind onder de modder blijft zitten’

Halverwege het voetbalveld komen huizen te staan. Buurtbewoner Suzan: "Dan blijft er een klein trapveldje over.”

Kinderen op het gedoogstukje van basisschool De Rietzanger

Door te klein schoolplein kan niet iedereen overal spelen: ‘Onze dochter kwam huilend thuis. Dit zorgt voor wrijving bij kinderen’

Het schoolplein van basisschool de Rietzanger is vanwege de bouw van een supermarkt kleiner geworden. Volgens ouders doet de gemeente te weinig om dit op te lossen.

Zelf vindt Pronk dat speelruimte bij de wijk hoort. “Mijn kinderen zijn al lang de deur uit, maar ik vind het heerlijk als ik langs een speeltuin loop en daar kinderen zie spelen. Ik ga er ook graag met mijn kleinkinderen naartoe.” Het is volgens de Duindorper niet zo dat er helemaal geen andere speelplekken in Duindorp zijn. “Maar die zijn meer voor jonge kinderen.” De kooi is volgens hem de enige plek waar jongeren goed kunnen voetballen. “Alle trapveldjes zijn ook al verdwenen.”

Juridisch getouwtrek

Dat sommige mensen last hebben van het geluid van de kooi, kan Pronk op zich begrijpen. Maar, zegt hij: “Als je een huis koopt, dan kijk je toch naar de omgeving? Dan zie je een voetbalkooi staan en weet je dat daar jeugd samenkomt om te ballen. Dan neem je dat toch mee in je overweging?”

Waar Pronk zich misschien nog wel het meest aan stoort, is dat de voetbalkooi nu het toneel is geworden van ‘juridisch getouwtrek’, terwijl overleg tussen wijkbewoners misschien veel meer had opgeleverd. “We hebben in het begin wel toenaderingspogingen gedaan”, zegt Pronk. “Vanuit het wijkberaad zijn bijeenkomsten georganiseerd toen de nieuwe woningen werden opgeleverd. En we hebben ook flyers uitgedeeld en de jeugd heeft zelfs een ludieke actie gedaan, waarin ze aan bewoners vroegen of ze alsjeblieft in de kooi mochten spelen.” Volgens Pronk leverde dat allemaal weinig op en is het nu dus zelfs gekomen tot een hoger beroep.

Gespannen sfeer

Pointer probeerde in contact te komen met bewoners die last hebben van het geluid van de voetbalkooi, maar dat bleek lastig. Volgens de advocaat van deze bewoners is er inmiddels zoveel spanning rond de voetbalkooi dat sommige van hen zich bedreigd voelen, niet over de zaak naar buiten willen treden en zelfs overwegen te verhuizen. De advocaat vindt dat de gemeente beter onderzoek had moeten doen naar het geluid van de kooi vóórdat deze op de nieuwe locatie tegenover de nieuwe woningen geplaatst werd. “De gemeente had het conflict daarnaast kunnen voorkomen of beperken door de voetbalkooi op zijn minst te verplaatsen”, zegt de advocaat. De gemeente Den Haag wil niets zeggen over de voetbalkooi, omdat de beroepsprocedure nog loopt.

Ervaringen gezocht

Ben jij net als Leo Pronk bang dat buitenspeelruimte in je buurt verdwijnt door geluidsoverlast? Snap je juist wel dat mensen last hebben van het geluid van buitenspelende kinderen? Of heb je er zelf last van? We zijn benieuwd naar je ervaring!

Bekijk hieronder de uitzending 'Buitenspelen in de knel' terug:

Pointer Buitenspelen in de knel Thumb
25 min 34 s

De buitenspeelruimte van Nederlandse kinderen staat onder druk. In een tijd waarin we veel woningen moeten bijbouwen en de grond schaars is, lijkt speelruimte soms op de laatste plaats te komen, terwijl buitenspelen juist zo belangrijk is voor de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. We gaan langs in Emmeloord en Den Haag, waar speelruimte het aflegt tegen woningbouw. En we onderzoeken hoe het ervoor staat met de grootte van misschien wel de belangrijkste buitenspeelplek voor kinderen: het schoolplein. Hoe hard zijn de normen die buitenspeelruimte voor kinderen moeten waarborgen in het gevecht om de grond?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers