Velen van ons houden zich vrijwel dagelijks bezig met een schijnbaar onschuldige maar levensgevaarlijke hobby: appen achter het stuur. Het zou er de oorzaak van zijn dat na jaren van daling het aantal verkeersgewonden en –doden weer stijgt. Heb jij zelf een ongeluk veroorzaakt terwijl je druk was met je telefoon, en wil je hiervoor waarschuwen? Laat het ons weten!
Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gebruikt 62 procent van de automobilisten tijdens het rijden wel eens de telefoon, bijvoorbeeld om een bericht te lezen. Volgens het SWOV is de kans op een ongeluk zes maal hoger als de automobilist de mobiel in de hand heeft.
Ondanks het gevaar is het moeilijk om deze gewoonte uit te bannen, vertelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. De aantrekkingskracht van de likes, comments en appjes is simpelweg te groot. Als we een berichtje krijgen, willen we dat nú lezen, niet als we weer veilig stilstaan. ‘Het beloningssysteem in je hersenen is erop ingericht dat je direct wilt reageren, en niet dat je na een lange periode thuis tot actie over gaat. Het is een adrenalineshot, waardoor je lichaam impulsief reageert.’
‘Dit kan jou ook gebeuren’
Het is van groot belang dat we ons bewust worden van de risico’s die ons gedrag met zich meebrengt, zo stellen deskundigen. Tertoolen vergelijkt het met de strijd tegen het roken. Door jarenlange campagnes is de roker inmiddels verbannen op tal van plaatsen.
Verzekeraar Interpolis bracht vorig jaar een campagnevideo naar buiten om te waarschuwen voor de risico’s van de mobiele telefoon achter het stuur. Onder de kop ‘dit kan jou ook gebeuren’ vertelt Koen over het jongetje dat overleed na een aanrijding die hij veroorzaakte. ‘Toen ik opkeek stond het ineens stil voor me.' Hij knalde met negentig kilometer per uur op een stilstaande auto voor hem terwijl hij druk in de weer was met zijn carkit. Wij zijn op zoek naar mensen die een vergelijkbaar verhaal als Koen hebben.