5 jaar lang zwierf hij van het ene naar het andere tijdelijke adres in de regio Haaglanden. Na de dood van zijn partner, kon Huub niet in de sociale huurwoning blijven wonen. En vanwege de jarenlange wachtlijst maakte hij niet direct kans op een andere huurwoning. “Het is krankzinnig.”  

“Toen mijn vrouw overleed moest ik binnen 3 maanden de woning verlaten, want de sociale huurwoning stond niet op mijn naam”, vertelt Huub uit Den Haag, die als zzp’er zonnebrillen, hoeden en andere spullen verkoopt op markten en zomerfestivals. “Ik was toen bijna 52 en was weer starter op de woningmarkt.”

Ben je dringend op zoek naar een betaalbare woning?

Ben je op zoek naar een sociale huurwoning in de regio Haaglanden of elders, maar kom je er niet tussen? Zit je erg omhoog? Laat het ons weten. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Geen thuis
We spreken Huub voor ons onderzoek naar woonproblemen. 5 jaar lang verbleef Huub op tijdelijke adressen: hij logeerde bij vrienden en verbleef tijdelijk in woningen die op de slooplijst stonden. “Je weet dat je er weer uit moet. Dus neem je zo weinig mogelijk spullen mee. Je koopt geen meubels, want je gaat ze niet telkens weer versjouwen. Ik heb dus nooit spullen gekocht om er een thuis van te maken. Ik heb gelukkig altijd een dak boven mijn hoofd gehad. Maar een huis is nog geen thuis.”

Nu zijn we ruim 5 jaar verder en sta ik nog niet op een positie dat ik uitgenodigd zou worden voor een sociale huurwoning.

Huub

Een woning kopen is lastig, omdat Huub geen regelmatig inkomen heeft en dus niet zomaar een hypoheek krijgt. En particuliere huur kan hij ook niet ophoesten. Dus is hij aangewezen op een sociale huurwoning van maximaal 752 euro, waarvoor je jaarlijks niet meer mag verdienen dan zo'n 40.000 euro. “Nu zijn we ruim 5 jaar verder en sta ik nog niet op een positie dat ik uitgenodigd zou worden voor een sociale huurwoning”, zegt Huub. “Het is krankzinnig.”

Klussen
Inmiddels heeft Huub een kluswoning gevonden in Rijswijk via Steenvlinder INC. Het is een oud kantoorpand in Rijswijk dat getransformeerd is tot een zestigtal woningen, waar hij met zijn maat al bijna een jaar lang zowat elke dag aan het klussen is. Voor een sociale huurprijs huurt hij minstens 2 jaar - met een uitlooptijd van 5 jaar en met de mogelijkheid om het daarna te kopen. “Ik ben nu dus in ieder geval 7 jaar verzekerd van een woning. Dan moet ik alleen nog kijken of ik een hypotheek kan krijgen om het te kunnen kopen.”

Zoetermeer werd in de jaren 60 aangewezen als groeikern

Zoetermeer wordt ‘armer, dommer en ouder’ door woningnood

Steeds meer sociale huurwoningen worden door projectontwikkelaars gebouwd. Zij mogen deze woningen zelf verhuren, zonder rekening te houden met wachtlijsten of het regionale...

Lange wachttijd voor sociale huur in Den Haag

Op zoek naar sociale huurwoning: ‘Het is wachten op het winnen van de loterij’

Dorien woont al jaren in een Haagse sociale huurwoning van 50 vierkante meter. Inmiddels heeft ze twee dochters en wil ze graag een woning met een extra slaapkamer. Maar ze...

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers

Verslaggever / Redacteur