Tipgevers mailden ons al eerder: onderzoek nu eens die kernenergie! Zij beweerden dat die schoner is dan we denken én onvermijdelijk. Wij gaan deze claims checken en serieus werk maken van dit onderwerp. En we zijn op zoek naar ervaringen. 

Begin dit jaar lieten we zien dat de meeste lokale politici geen flauw benul hadden wat de energietransitie van hen vraagt. Kortgezegd moet elk dorp gaan bouwen: windturbines of zonnevelden of iets met geothermie etcetera. Maar politici beloven van alles, bijvoorbeeld dat hun gemeente energieneutraal moet worden, maar als puntje bij paaltje komt, willen ze niet bouwen in de eigen achtertuin.

Pro kernenergie

Kernenergie kwam in dat onderzoek niet of nauwelijks in beeld. En we vroegen er ook niet naar. Toch schreven tipgevers ons toen al dat we ons daar op moesten richten. Zo kregen we een mailtje van een pro-kernenergie ingenieur Joris van Dorp:

'Alleen kernenergie kan het klimaat/energieprobleem permanent en bonafide oplossen. Zogenaamde "groene energie" is een leugen die slechts schade aan ons milieu en onze economie toe zal brengen als we er voor 100% op zouden proberen te draaien.'

Een tweede tipgever schreef: ‘Met zonnepanelen en landschapsvervuilende windmolens gaan we het niet redden.’ Een derde tipgever, Jan-Herber Hogendoorn, noemt het de ‘blinde focus’ op windturbines en zonnepanelen. ‘Je hoeft echt niet ver te zoeken om te lezen dat het nooit kan voorzien in de energiebehoefte van Nederland, al ware het alleen maar omdat het geen continue vorm van energie is. Het is toch overduidelijk, wanneer je af wilt van kolencentrales en gascentrales, dat kernenergie een antwoord is op het probleem. Jullie hebben een mooi programma, maar dit aspect zie ik in zijn geheel niet terugkomen.’

Kernenergie een taboe

Kernenergie, zo schreef een vierde tipgever Arent Dooijes ons, is een taboe: ’Ik denk dat wij zo langzamerhand door regering en allerlei "clubs" voor de gek gehouden worden. Moderne kernenergie en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied worden doodgezwegen lijkt het wel.’

Uitgelicht

Amercentrale / bastiaan hetebrij

Reactie op uitzending over duurzame beloftes: ‘Waarom niks over kernenergie?’ We leggen het uit

Nou geloof ik niet dat het is doodgezwegen. Wel is het waar dat kernenergie in de politiek, en ook in de aanloop naar de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen geen thema was. Maar de discussie is nooit weggeweest. Ik zelf zie die regelmatig losbranden in mijn twitterfeed vol energie-specialisten. In de mainstreammedia was het rustiger, tot de afgelopen week dan. Voorstanders van kernenergie hadden ineens een fijne mediaweek. Nieuwsuur bracht een behoorlijk positief verhaal over kernenergie en Zondag met Lubach prees het ronduit aan.

Wat waren ook al weer de tegenargumenten?

Wij gaan door met ons onderzoek Klimaatconflict in de polder. Op zoek naar de gefundeerde voors en tegens van kernenergie. Tussen onze oude tips van begin dit jaar zat overigens ook een tegenstander, ingenieur Bert Ritter. Deze man voelde de bui al hangen: ‘Ik voorzie ongetwijfeld een hernieuwde roep om kernenergie. Mocht het zo ver komen, dan ben ik beschikbaar om het tegenargument te verdedigen.’ Ik heb hem al even gebeld. Zijn belangrijkste kritiek betreft het probleem van het kernafval en de mogelijke veiligheidsrisico’s.

Weet jij meer over kernenergie, gebaseerd op eigen ervaring of op onderzoek, meld je dan bij ons. Ga naar het tipformulier en deel je tip onder het onderzoek Klimaatconflict in de polder.