Pakketbezorgers

Tijdens de afgelopen lockdowns gingen Nederlanders massaal online shoppen en pakketjes bestellen. Het waren hoogtijdagen voor PostNL. Ondertussen zeggen ondernemers die de pakketjes bezorgen voor PostNL dat ze onderbetaald worden.

Zo bezorgde de marktleider in pakketbezorging van april tot en met juni bijna 25 procent meer pakketten dan het jaar ervoor.  De omzet van de pakketjes van PostNL steeg dan ook van 402 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2019 naar 516 miljoen euro in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Topdrukte dus bij de pakketbezorgers. Maar Ruud Wassenaar, een van de onderaannemers van PostNL, maakt zich al langer zorgen over de werksituatie binnen de pakketbezorging. Volgens hem worden de onderaannemers - die de grote meerderheid van de pakketten bezorgen voor PostNL - meestal onderbetaald. 

En hij is niet de enige die dat zegt. Een grote groep ondernemers geeft aan dat ze niet of nauwelijks een pensioen kunnen opbouwen of een arbeidsgeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten. Ook blijkt een deel van de ondernemers zich niet aan de wet of de cao te houden, zo blijkt uit ons onderzoek.  

Krijgen de ondernemers van PostNL eigenlijk wel een passende vergoeding voor hun werk? En waarom zijn sommigen zo angstig om openbaar kritiek te uiten op PostNL?

Makers

Verslaggever / Redacteur