In een Rotterdamse klas werd onlangs een leerling van 11 jaar onwel omdat hij niet gegeten had. Er waren verontwaardigde reacties en er werd een motie ingediend door D66 en Volt om geld vrij te maken voor een gezonde maaltijd op scholen in kwetsbare wijken. Pointer onderzoekt of de broodtrommels van kinderen ongelijke kansen in de hand werken. Ben jij leerkracht? Laat ons weten wat jij tegenkomt. 

Voor ons onderzoek VET, waarin we kijken hoe moeilijk het is om gezond op te groeien, komen we op scholen door het hele land. We horen dat sommige directeuren standaard een paar broden in de diepvries hebben voor de kinderen zonder lunch. We horen ook dat leerkrachten overgebleven schoolfruit in de tasjes van de kleuters stoppen waarvan ze weten dat ze dat weekend anders geen eten hebben. Ook horen we over koude pizza en frikandellen die kinderen meekrijgen in de broodtrommels. 

Kindje aan het ontbijt

'Knap van marketeers dat half Nederland denkt dat een croissant met jus gezond is'

Het is onacceptabel dat we toekijken hoe kinderen van lager opgeleide ouders ongezonder opgroeien, vindt Paul van der Velpen (oud-directeur GGD Amsterdam).

Aan de andere kant spreken we ouders die hun best doen om hun kinderen gezond eten mee te geven: volkoren boterhammen met groente, fruit en water of melk. Zij hebben weer het gevoel daarmee af te wijken van wat normaal is, zoals moeder Dionne:

Ongezond is de norm, zegt deze moeder

Jonge moeder: ‘Je wordt erop aangekeken als je gezond wil eten’

Patat bij de crèche, suikerspinnen en poffertjes bij het buurthuis en een 'snoepje erop' als je gevallen bent. Ongezond is niet meer af en toe, maar eerder de norm.

Wij onderzoeken wat er nou eigenlijk in de broodtrommels van kinderen op de Nederlandse basisscholen zit en wat dat met kinderen doet. Ben je leerkracht en wil je ons vertellen over wat je tegenkomt? Laat het ons weten!

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.