Rapper en tv-persoonlijkheid King Faisel brak een paar jaar geleden door als de eerste Nederlandse gay-rapper. Sindsdien is zijn leven niet meer hetzelfde. Hij staat nu op grote podia, maar krijgt ook veel te maken met online haat en intimidatie op straat. Twee jaar geleden bereikte dat een kookpunt toen een grote groep jongeren Faisel en zijn vrienden door de Amsterdamse binnenstad achtervolgde en belaagde. “Ik durfde een lange tijd mijn huis niet meer uit.’’

Vorig jaar deed Pointer onderzoek naar onveilige plekken voor vrouwen. Duizenden vrouwen zetten dit probleem letterlijk op de kaart: waar voelen zij zich onveilig en waarom? Op dezelfde manier onderzoekt Pointer nu, samen met het AD, onveilige plekken voor LHBTIQA+-personen. Heb je zelf ervaring met onveilige plekken omdat je LHBTIQA+ bent? Help ons onderzoek door deze enquête in te vullen. Faisel vertelt aan Pointer over de nare ervaring in Amsterdam.

"Ik was met wat vrienden naar een film geweest. Toen we uit de bioscoop naar de Dam liepen begon het. Een groep van vijftien jongens verzamelde zich om ons heen, ze trokken ineens gezichtsbedekkende kleding over hun hoofd en begonnen mij uit te schelden”, vertelt Faisel. Beledigingen als ‘kankerhomo’ en ‘vuile flikker’ krijgt hij helaas wel vaker te horen. Maar deze keer was het anders. “Het voelde zoveel bedreigender. Toen we probeerden weg te lopen bleven ze doorgaan. Ze herhaalden constant allerlei scheldwoorden met elkaar.”

‘Glas naar mij gegooid’

Naast beledigingen werd de groep ook fysiek. “Ze wilden me van mijn tas beroven, er werd op me gespuugd, en het ergste was nog dat er een glazen fles naar mij werd gegooid”, zegt Faisel.

Dat hij werd lastiggevallen om zijn geaardheid is voor Faisel evident, toch blijft de verbazing bij hem groot. “Waarom zou je zoiets doen, ik val toch ook niemand lastig omdat hij hetero is? Je leest nooit in de krant: ‘Vijf homo's hebben een hetero aangevallen’’’ Ook dat het juist in Amsterdam gebeurde, verbijstert Faisel nog altijd. “Ik kom uit Huizen, en ik kwam juist altijd naar Amsterdam omdat je hier jezelf kon zijn. Je kon bij wijze van spreken huppelend over straat en dan gebeurde er niks. Sindsdien voelt dat helaas heel anders.’’

Angst om naar buiten te gaan

Lange tijd was Faisel aangeslagen door het voorval. Uit angst durfde hij drie maanden lang zijn huis niet uit. Hij ging in therapie om zich weer veilig genoeg te voelen om naar buiten te gaan. “Je ziet dit soort dingen wel eens online langskomen, maar dan denk je: dat gebeurt mij toch niet. Toen ik mijn verhaal deelde, kreeg ik veel berichten van mensen uit de community met hun eigen verschrikkelijke ervaringen. Ze waren me dankbaar dat ik mijn verhaal deelde, omdat hun verhalen door niemand werden gehoord.”

Sinds het incident heeft Faisel een beveiliger in dienst die hij soms zelfs meeneemt wanneer hij gaat winkelen. Ook vermijdt hij bepaalde plekken, zoals de Kalverstraat in Amsterdam of de Koopgoot in Rotterdam.

Online intimidatie

Over online intimidatie kan de rapper een boekje opendoen. “Girl, ik weet niet wat het online is’’, zucht Faisel. “Online krijg ik denk ik echt wel 150 haatcomments per dag.’’ Die haat gaat niet alleen over zijn geaardheid, mensen plaatsen ook racistische opmerkingen. “Het zijn nooit comments als ‘o je programma is stom’. Nee, het gaat alleen maar over mijn huidskleur of geaardheid”, voegt de rapper nog toe.

Faisel probeert zich daarom te richten op de positieve reacties. “Ik laat die haatcomments gewoon links liggen, hoe moeilijk dat ook is. Want uiteindelijk kan ik mijn werk doen juist dankzij die positieve reacties”, sluit de rapper af.

Voel jij je wel eens onveilig, online of op straat?

Pointer (KRO-NCRV), het AD en aangesloten regiotitels willen weten hoe veilig LHBTIQA+-personen zich voelen in Nederland. Welke plek voelt voor jou, als LHBTIQA+-persoon, onveilig of ga je zelfs uit de weg? Wij willen dit probleem samen met jullie op de kaart zetten.

Makers

Trainee redacteur
Online content specialist

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.