Wonen en leefomgeving

Vrouw die op haar telefoon kijkt met mannen op de achtergrond die haar naroepen.
| Artikel

Straatintimidatie: veiligheid van vrouwen start bij mannen

In 70 procent van de straatintimidatie-incidenten is de dader een man. Wordt het niet tijd dat we mannen bij de discussie over de veiligheid van vrouwen betrekken?

PFAS
| Achtergrond

Een vage vergunning, afwezig toezicht en een verkeerd aangesloten afvoer: zo krijg je PFAS in de sloot

Hoe kan het dat in een Haagse sloot de hoogste PFAS-overschrijding ooit in Nederland werd gemeten en de vermoedelijke dader niet wordt vervolgd?

Geweld bij amateurvoetbal
| Artikel

Geweldsincidenten bij amateurvoetbal nemen ondanks maatregelen niet af: ‘Voor ik het wist, greep iedereen elkaar bij de keel’ 

De KNVB slaagt er niet in om het aantal geweldsincidenten en de ernst ervan bij amateurvoetbalwedstrijden te verminderen, ondanks maatregelen die ze de afgelopen jaren namen.

Illustratieve header radiouitzending
| Radio-uitzending

Pointer pop-up: Sanitaire voorzieningen voor daklozen

Weinig openbare toiletten zijn echt openbaar: vaak zijn ze ‘s avonds gesloten, kosten ze geld of kunnen alleen mannen er gebruik van maken.

PFAS
| Radio-uitzending

PFAS in de provincie - vervolg

Het is niet altijd duidelijk waar PFAS-vervuiling vandaan komt. Sluiten vergunningen, lozingen en eisen voor het water wel op elkaar aan?

Tilburg
| Artikel

Dakloos en op zoek naar een douche of toilet: openbaar sanitair kent nog flinke gebreken

In de Tilburgse binnenstad zijn er maar twee toiletten waar dak- en thuislozen, en überhaupt bezoekers van het centrum, 24 uur per dag gratis terechtkunnen.

Decibelmeter
| Artikel

Hoe hard mogen buitenspelende kinderen gillen?

Het geluid van spelende kinderen begint bij 50 decibel en loopt op zo'n 80 decibel met uitschieters naar de 90. Mag dat?

Buitenspelen

Hoe luid mag je buitenspelen?

Waar de één het geluid van buitenspelende kinderen ‘gezellig’ vindt, heeft de ander er veel last van. Wat betekent het voor de speelruimte van kinderen?

Anna in speeltuin
| Artikel

Gemeenten passen speelplekken aan vanwege geluidsoverlast

Pointer verspreidde een vragenlijst over geluidsoverlast en buitenspelen onder gemeenten. Die werd door 210 gemeenten ingevuld.

Wilco Dekker, Anna Gimbrere en Danny Rombouts in de speeltuin

Geluid van kinderen op grote mandschommel zorgt voor onrust in Nieuwerkerk aan den IJssel

Vanwege geluidsoverlast nam de gemeente Zuidplas verschillende maatregelen in deze speeltuin in Nieuwerkerk aan den IJssel. En daar was niet iedereen tevreden mee.

PFAS-eieren
| Artikel

Hoe veilig is je voeding? Je eitje laten testen op PFAS

Inwoners van Badhoevedorp maken zich grote zorgen om de bijna 200 ton PFAS-grond, afkomstig van Schiphol, die bij hen in de buurt is opgeslagen.

Straatintimidatie te lijf illustratieve afbeelding

Straatintimidatie te lijf

Vanaf 1 juli is straatintimidatie strafbaar. Je kan een boete krijgen voor bijvoorbeeld sissen of seksueel getinte opmerkingen. Experts vinden het een goed signaal maar is zo...