Het zal je maar gebeuren: je gaat naar een inloopavond over een nieuwe woonwijk bij jou in de buurt en je komt er ter plekke achter dat jouw woning moet verdwijnen. Het klinkt onwerkelijk, maar de Utrechtse Erwin overkwam het: “Ik voel me machteloos tegenover de gemeente. Ze lopen gewoon over je heen."

Nieuwsgierig naar de nieuwbouwplannen in zijn buurt belandde Erwin een paar jaar geleden op een inloopavond van de gemeente, vertelt hij zichtbaar geëmotioneerd op het dek van zijn woonark. Al 45 jaar woont hij in de stad: “Ik ben hier geboren en getogen. Een echte Utrechter. Maar ik heb een bloedhekel aan de stad gekregen.”

Die hekel komt voort uit de manier waarop hij het slechte nieuws over zijn woonboot moest vernemen: “Bij die inloopavond zag ik op de maquette van de bouwplannen een streep staan over het water. Dus ik vraag aan een ambtenaar: ‘Wat betekent dat streepje?’ ‘Dat er een brug komt,’ was het antwoord”, aldus Erwin.

Woningnood

Hanneke kon geen betaalbare woning vinden in Utrecht: ‘Je wordt er boos van’

Slikken of stikken

En die brug staat precies gepland waar Erwin zijn ligplaats heeft: “Ik begrijp dat er gebouwd moet worden. Dat mensen ergens moeten wonen. Maar de manier waarop dit gaat is niet menselijk. We zitten nu al 4 jaar in deze strontput.”

Het is onduidelijk waarom Erwin van te voren niet goed geïnformeerd is over de plannen van de gemeente en hij er zelf toevallig achter moest komen dat hij moet verhuizen. Na de inloopavond kwam hij alsnog in contact met de gemeente en werd hem een alternatief geboden: een ligplaats voor zijn boot op 15 meter afstand van een sloopplaats. Totaal iets anders dan zijn pittoreske plekje aan het water in Utrecht, vind hij. Vervolgens kocht de gemeente hem uit. Maar van het geld dat hem geboden wordt om weg te gaan, kan hij in de stad niets vergelijkbaars terugkopen.

Jarenlang verzette Erwin zich tegen de plannen. Maar zonder het gewenste resultaat. Hij moet weg en verlaat de stad waar hij is geboren en al 45 jaar woont. Zijn verhaal staat niet op zichzelf. Op meerdere plekken in het land moeten bewoners plaatsmaken voor nieuwbouw. Zo maakten we eerder al een uitzending over de Rotterdamse Tweebosbuurt, waar bewoners na de sloop van hun woningen lang niet altijd meer terug kunnen komen en noodgedwongen moeten verkassen.

Brand Schilderswijk Den Haag

‘Na al die jaren strijd zijn we weer thuisloos’

“Ik voelde de hitte op mijn gezicht branden”, zegt Stefany. De huurwoning waar ze met haar vriend woonde, ging in vlammen op tijdens de hevige brand in de Haagse Schilderswijk...

Bij nieuwbouwplannen en het slopen van oude (huur)woningen, wordt dus niet altijd gezorgd voor een gelijkwaardig alternatief voor de mensen die weg moeten. Door het grote tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen is er voor veel mensen die moeten verhuizen weinig te kiezen.

Heb jij ook woonproblemen?

Wij zijn benieuwd of jij ook ervaring hebt met een gedwongen verhuizing door nieuwbouwplannen of dat jij geconfronteerd wordt met andere woonproblemen. Deel jouw verhaal met ons, dan nemen we contact met je op.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.