Boeren moeten de komende jaren flink verduurzamen, als het aan de overheid ligt. Ze hebben de consument daar wel bij nodig, want om groener en diervriendelijker te boeren moeten ze investeren. En die investeringen moeten ze terugverdienen via de supermarkt. Vind jij het moeilijk om groene keuzes in de supermarkt te maken? Onze aanbevelingen maken het makkelijker.
Als je duurzamer wil eten dan weet je waarschijnlijk wel dat je minder vlees moet eten en meer plantaardig. Maar als je binnen een bepaalde productgroep de meest duurzame variant wil kiezen dan wordt het een stuk lastiger. De keurmerken en duurzame beweringen vliegen je in het supermarktschap vaak om de oren. Om het allemaal wat gemakkelijker te maken hebben we vijf tips over hoe duurzaam boodschappen te doen voor je op een rij gezet.
Bepaal niet in de supermarkt wat je koopt
Het is onrealistisch om te denken dat je met een rammelende maag voor het schap over elk product een bewuste keuze kan maken. Daarom is het slim om vooraf te bedenken wat je nodig hebt, en af te wegen welke duurzame keuzes je daarin kan maken. Kookboekenschrijver Susan Aretz doet dit al jaren. “Ik maak zelf al meer dan tien jaar weekmenu’s. Eén keer per week kijk je naar wat in het seizoen en (daarmee) betaalbaar is aan boodschappen. Dan zorg je dat je voor vier van de vijf dagen het eten al in huis hebt, en hoef je zo minder eten weg te gooien aan het eind van de week. Een eerste, supermakkelijke stap naar duurzamer boodschappen doen.”
Lees je in over keurmerken
Keurmerken zijn er om je te helpen om duurzame keuzes te maken in de supermarkt. Maar elk keurmerk staat voor wat anders. Zo kijkt het ‘On my way to planet proof’-keurmerk wel naar maatregelen om milieu-impact te beperken, maar niet per se naar dierenwelzijn. Het Beter Leven-keurmerk kijkt daar dan weer wel naar, maar er zitten grote verschillen tussen één, twee en drie sterren. Duurzame voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een aantal jaar geleden een lijst gemaakt met ‘topkeurmerken’: keurmerken die streng, ambitieus en betrouwbaar zijn. En Questionmark, een organisatie die de duurzaamheid van supermarkten onderzoekt, heeft een handig overzicht gemaakt over waar alle keurmerken voor staan.
Denk na over wat je belangrijk vindt
Als je eenmaal weet waar de keurmerken voor staan dan moet je beslissen welke onderwerpen voor jou belangrijk zijn. Want producten die diervriendelijk en milieuvriendelijk zijn, waar weinig broeikasgassen bij aan te pas zijn gekomen én waarbij gelet is op extra goede arbeidsomstandigheden bestaan bijna niet. Dus beslis van tevoren welk onderwerp jij het meest van belang vindt. Dat maakt het een stuk makkelijker om keuzes te maken als je voor het schap staat.
Eet (meestal) seizoensgebonden
Het is goed om rekening te houden met de seizoenen bij het kopen van groente en fruit. Groente en fruit dat een hele reis heeft afgelegd om op jouw bord te komen is niet duurzaam. Ook het telen in een warme kas heeft veel impact op het klimaat. Zo komen Nederlandse aardbeien in het begin van de lente vaak uit de kas en kan je dus beter nog even wachten voordat je ze in je karretje gooit. Toch zijn er ook soorten die je wel het hele jaar door kan eten. Het Voedingscentrum heeft op een rij gezet wat je wanneer het beste kan kopen.
Pas op voor de ‘keurmerken’ van supermarkten
Supermarkten weten dat de consument duurzaamheid steeds belangrijker vindt, en ze doen er dan ook alles aan om te laten zien dat wat zij verkopen verantwoord is. Dat is mooi, maar het is goed om alert te blijven. Neem bijvoorbeeld de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo. Een nieuwe standaard doet je misschien denken aan ruimere stallen en een beter leven voor de kip. In een zekere zin is dat waar, want Jumbo stelt eisen aan de boeren die hun kippen onder het Nieuwe Standaard-logo willen verkopen. Maar het product heeft nog geen één ster van het Beter Leven-keurmerk. Er zijn dus diervriendelijkere kippetjes te koop. Lees je dus in voordat je je laat leiden door de duurzaamheidsclaims van de supermarkt.