Arno van Kessel, de voormalig advocaat van de coronasceptische organisatie Artsen voor Waarheid, heeft de gedragsregels voor de advocatuur overschreden. Volgens de Raad van Discipline heeft hij het vertrouwen in het beroep geschaad en zich niet integer gedragen. “Hij heeft zijn professionele rol als onafhankelijk advocaat uit het oog verloren.”

Van Kessel ging te ver bij twee incidenten in Friesland, meent de tuchtraad. Vorige zomer verstoorde hij een informatiebijeenkomst van de GGD bij het ROC Friese Poort. Van Kessel zou scholieren hebben uitgescholden voor NSB’er en onrechtmatig de school zijn binnengedrongen. De school deed daarom aangifte. Daarnaast viel hij GGD-medewerkers bij een prikbus lastig.

"Fake news", aldus Van Kessel, die de 'mainstream media' ervan beschuldigt angst te zaaien om hem in een kwaad daglicht te stellen. Maar volgens de tuchtraad had hij de school niet in mogen gaan en heeft hij de GGD-medewerkers bedreigd met juridische stappen. Van Kessel heeft zich "zowel jegens de medewerkers van de school als van de GGD niet integer gedragen door hen op hun werklocaties te overrompelen en door zich daarbij in hun beleving op provocerende en intimiderende wijze te gedragen, zich daarbij bovendien presenterend als advocaat."

Advocaat Arno van Kessel

Advocaat Arno van Kessel wil Rutte voor de rechter

Premier Mark Rutte moet voor de rechter worden gesleept, vindt Stichting Artsen voor Waarheid, dat tegen coronavaccinaties strijdt. “Hij is een oorlogscrimineel. Hij verdient...

header

Complotadvocaat Van Kessel voor de tuchtrechter; noemde Rutte ‘oorlogscrimineel’

Arno van Kessel, de advocaat van Artsen voor Waarheid, moet in december voor de tuchtrechter verschijnen.

Van Kessel moest in december voor de tuchtraad verschijnen nadat Eef van de Wiel, Deken van de Orde van Advocaten Noord-Nederland, een zaak had aangespannen. Volgens haar zou Van Kessel "geen professionele distantie bewaren als advocaat en misbruik maken van zijn gezag en positie", verklaarde ze tijdens de zitting. De tuchtraad is het nu met haar eens. Van Kessel nam geen afstand van "de denkbeelden van zijn cliënt", aldus de uitspraak.

Arno van Kessel was zelf bestuurslid van Artsen voor Waarheid, dat tevens zijn cliënt was. De organisatie verspreidt misinformatie over coronavaccinaties. Van Kessel gaat volledig mee in de complottheorieën van Artsen voor Waarheid. Zo schreef hij met de organisatie een vuistdikke aanklacht waarin hij onder andere de doodstraf voor premier Mark Rutte eist vanwege de genocide die volgens hen wordt uitgevoerd met het vaccin. Coronavaccins zijn volgens Van Kessel namelijk biologische wapens die worden ingezet om de wereld onder controle te krijgen. "Met als enig en ultiem doel een nieuwe kwaadaardige en duistere wereldmaatschappij te doen laten ontstaan: The New World Order", zo schreef hij in de aangifte.

Reiner Fuellmich

Duitse advocaat Reiner Fuellmich begint ‘Neurenberg 2-proces’ tegen coronamaatregelen

Complotdenkers hebben hun hoop gevestigd op de Duitse advocaat Reiner Fuellmich. Hij zal hun gelijk over het “coronaschandaal” voor de rechtbank gaan bewijzen.

Van Kessel heeft de advocatuur in "een zeer negatief daglicht" geplaatst, aldus de tuchtraad. Maar omdat hij na een gesprek met de Deken en een intervisiebijeenkomst met vakgenoten heeft besloten niet langer als advocaat voor Artsen voor Waarheid op te treden, krijgt hij een lichtere straf. De tuchtraad volstaat met een voorwaardelijke schorsing, met een proeftijd van 2 jaar. "In die tijd kan hij laten zien dat hij als professioneel advocaat zijn werkzaamheden zal verrichten", zegt de tuchtraad. Gaat Van Kessel opnieuw over de schreef, dan wordt de voorwaardelijke maatregel alsnog opgelegd en mag hij 4 weken zijn beroep niet uitoefenen.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers