Elk huurhuis in Nederland moet een energielabel hebben. Dat label kan grote invloed hebben op de huurprijs. Wat kun je doen als je vermoedt dat het label dat op jouw huurwoning zit niet klopt en je dus te veel huur betaalt?

Voor ons onderzoek naar energielabels lopen we mee met energielabeladviseur Roel*, die onder andere huurwoningen controleert waarbij sprake is van twijfel aan het energielabel. Hij heeft vandaag twee woningen in Groningen stad op de planning, in opdracht van Robin Hood Renters Help, een organisatie die Groningse huurders helpt met huurproblemen.

Roel klopt op de buitenmuur van het eerste huis in dat hij controleert. “Daaraan hoor je al dat het niet hol klinkt”, zegt hij. Dat betekent dat er waarschijnlijk geen isolatie in de muur zit. Voor de zekerheid meet Roel ook nog even na hoe dik de muur is. Niet dik genoeg voor isolatie, concludeert hij. “Het zijn gewoon twee stenen muren tegen elkaar aan”.

Dat op deze woning een energielabel ‘A’ zit, is volgens Roel frappant. Daarvoor is toch wel een fatsoenlijke voorzetwand aan de binnenkant nodig, met minimaal 100 millimeter aan isolatie erachter.”

Oproep

Heb jij ook ervaring met een niet-kloppend energielabel? Laat het ons weten!

Hoge energiekosten

De huurder van deze woning kreeg het vermoeden dat er iets mis was in zijn woning toen hij vorig jaar ineens een hoge eindafrekening van energiekosten kreeg. De jaren daarvoor waren zijn energiekosten berekend op basis van geschat verbruik, maar dit jaar moest hij zijn daadwerkelijke gebruik betalen. Dat bleek veel meer dan het geschatte verbruik te zijn. De bewoner stapte naar Robin Hood Renters Help, die hem erop wees dat het werkelijke verbruik ook veel meer was dan wat bij een woning met een A-label te verwachten valt.

Omdat het energielabel medebepalend is voor de maximale huurprijs die voor een woning gevraagd mag worden, stelde Yoeri Delfstra, initiatiefnemer en eigenaar van Robin Hood die vandaag ook mee op pad is, voor een zogenaamde contraexpertise van het energielabel te laten uitvoeren door onafhankelijk adviseur Roel.

Als je als huurder twijfels hebt over je energielabel en er met de verhuurder niet uitkomt, kun je namelijk naar de Huurcommissie stappen. Voordat die onderzoek gaat doen, moet je alleen wel zelf aantonen dat die twijfels gegrond zijn. Dat kun je doen door een contraexpertise te laten uitvoeren: een onafhankelijk expert een indicatie te laten geven van wat het energielabel zou moeten zijn.

Goede ramen en cv-ketel niet genoeg

De isolatie van de muren is niet het enige waar Roel tijdens deze contraexpertise naar kijkt. Hij meet de woning nauwkeurig op met zijn meetlat en digitale meetapparaat, bekijkt de ramen en de cv-ketel en inventariseert wat voor ruimtes er aan de woning grenzen. Alle informatie noteert hij, zodat hij later kan berekenen wat het werkelijke energielabel zou moeten zijn.

Hoewel de buitenmuur bij het eerste appartement slecht geïsoleerd is en Roel bijvoorbeeld ook tochtkieren in de raamkozijnen spot, is niet alles in deze woning slecht. Zo valt het op dat de ramen wel van goed dubbelglas zijn en er een moderne cv-ketel in de woning zit. “Dat is wat we wel bij meer woningen zien”, legt Yoeri uit. “De optische kenmerken zijn goed, dus de bewoner krijgt niet veel argwaan.”

Dat beaamt de bewoner van dit appartement. “Ik wist dat een A-label goed is en betekent dat je lage energiekosten hebt”, zegt hij. En ik wist dat ik goed glas had en geen zonnepanelen. Maar ik had nooit gekeken naar die muur, dus ik had niet echt reden om te twijfelen. Totdat bleek dat we hier met drie appartementen een verbruik hebben dat net zo hoog is als bij de boerderij van mijn vader. Dat kan niet. Ik ben niet extreem zuinig, maar overdrijf ook niet qua energiegebruik.

Energielabel

Door een verkeerd energielabel betaalt Marcel al jaren te veel huur

Deze huurder betaalt al jaren te veel huur voor zijn woning in een appartementencomplex in Groningen, omdat het energielabel op het appartement niet klopt.

Vergelijking met andere woningen

Ook in de tweede woning die Roel vandaag controleert, zijn er grote twijfels aan het energielabel. Het appartement is onderdeel van een complex met twee delen: een oud deel en een nieuw deel. Op beide soorten appartementen zit een A-label of zelfs beter, terwijl er toch duidelijk verschillen zijn tussen de staat waarin ze verkeren.

Roel controleert vandaag een van de oude appartementen. Ook hier vertrouwt hij de isolatie in de muur niet. Daarnaast treft hij bij enkele ramen nog enkel glas aan. En ook hier is sprake van tochtgaten.

Yoeri wijst Roel erop dat er bij dit complex wel zonnepanelen op het dak liggen. Als een woning daarop aangesloten is, kan dat een hoger energielabel opleveren. Gloort er dan toch nog hoop aan de horizon voor een goed label vandaag? Helaas niet. Ze lagen er namelijk nog niet toen het oorspronkelijke A-label werd vastgesteld, zo is te zien op satellietbeelden die Yoeri heeft veiliggesteld. En het gaat Roel om de situatie zoals die tijdens de vaststelling van het A-label was.

De uitkomsten van vandaag kan Roel nog niet meteen verklappen. “Het label wordt berekend op basis van minimaal 150 kenmerken. Dus ik durf het uiteindelijke resultaat nog niet te geven. Dat zal ik echt even op kantoor moeten berekenen.”

Naar de Huurcommissie

Een paar dagen later laat Roel ons weten dat zijn indicatie voor de eerste woning uitkomt op energielabel E en die voor de tweede op energielabel G: een stuk lager dan de eerder vastgestelde A-labels. De huurders kunnen nu, eventueel met hulp van een jurist, bezwaar maken tegen het oorspronkelijke label om de maandelijkse huurprijs omlaag te krijgen via de Huurcommissie.

*De volledige naam van Roel is bij de redactie bekend.

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.