Sinds twee jaar mogen professionals geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken tegen onkruid op verhardingen in de openbare ruimte. Veel particulieren willen ook van de chemische middelen af. Maar hoe houd je je tuin netjes zonder Roundup? Zeven tips om je tuin onkruidvrij te houden zonder bestrijdingsmiddelen.

Voor ons onderzoek naar Bestrijdingsmiddelen komen we in contact met leraar gewasbescherming Klaas Meijaard. Hij geeft ons zeven tips over hoe we onkruid tegen kunnen gaan zonder bestrijdingsmiddelen. Azijn en zout werken ook goed tegen onkruid, maar die laten we hier buiten beschouwing omdat de overheid dit gebruik verbiedt, omdat het effect op het milieu niet is beoordeeld.

1 Kies beplanting die de bodem bedekt
Kies beplanting die bij de grondsoort hoort en die de bodem bedekt. Deze bodembedekkers kunnen gecombineerd worden met hoger groeiende planten en struiken. Zorg dat je geen plekken hebt waar de grond kaal is, daar kan onkruid makkelijk kiemen en moet je dus regelmatig onkruid verwijderen. Als dat je hobby niet is, wordt het een bende.

De tekst gaat verder onder dit blok:

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

2 Schoffel kale plekken niet in de zomer
Gebruik op plaatsen waar je de grond toch kaal wil hebben, afdekmiddelen. Bijvoorbeeld een laag tuinturf of onkruidvrije compost. Grond die geen planten bevat, moet je in het voorjaar en in de zomer zo vast mogelijk laten liggen. Dus niet schoffelen, maar planten bij de grond afsnijden en verwijderen want losse grond geeft lichtinval en dat geeft weer kieming van zaden, met als gevolg groei van planten die je niet wenst. In de vroege herfst kun je de grond losmaken. Dat geeft geen onkruidgroei meer, maar wel lucht in de grond en dat is goed voor de planten eromheen.

3 Gebruik antiworteldoek of donker papier
Er zijn ook antiworteldoeken. Dat zijn kunststofdoeken die zorgen dat de grond donker blijft en er geen planten kunnen groeien. Dit kun je gebruiken op sommige grondsoorten, maar niet overal vanwege het dichtslibben van de grond. Je kunt de grond ook afdekken met donker papier, maar dit moet je mooi vinden.

4 Veeg!
Een tuin heeft meestal ook verharde delen zoals tegels en stenen. Daar wil je geen planten tussen hebben groeien. Regelmatig vegen helpt om zaden, door de wind of vogels aangevoerd, niet te laten kiemen.

5 Doe schoon zand in je voegen
Spuit de verharding in het voorjaar af tegen groene aanslag en spuit dan ook de voegen uit. Voer het zand af en doe er schoon zand in. Bijvoorbeeld zilverzand, dat is te koop bij de bouwmarkt of het tuincentrum.

6 Gebruik waterdoorlatende voegmortel
Je kunt de voegen van de verharding vullen met speciaal voegmateriaal dat wel water doorlaat, maar geen planten en planten wortels. Dan ben je overigens nog niet van punt 4 af want vegen en schoon houden blijft belangrijk.

7 Giet heet water
Heb je toch onkruid tussen je tegels? Giet er kokendheet water overheen en het onkruid is binnen een paar dagen bruin. Daarna veeg je het zo weg.

Belgische regering verbiedt verkoop glyfosaat (Roundup) aan consument / ANP

Belgen mogen onkruid in tuin niet meer bestrijden met chemische middelen

Kind op tractor bij Eemnes / ANP

Landbouw met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen: zó doe je dat

Makers