Het begon allemaal met goed nieuws voor Silvia Osinga. Op een enkel punt na hoeft haar huis niet versterkt te worden, blijkt uit een rapport over de versterking van haar huis. Terwijl bij haar buren wel zware ingrepen moeten plaatsvinden om hun huizen aardbevingsproof te maken. Er begint iets bij haar te knagen: is haar huis wel écht zo veilig?  

Het versterkingsrapport uit 2021 was een pak van haar hart. Het bureau dat haar woning had geïnspecteerd adviseerde alleen om het dak op één punt aan de muren te verankeren. Verder zou haar woning veilig zijn. “Daar waren we heel blij mee, want in de rest van de straat zijn de woningen onveilig en moeten daken eraf en muren tot 40 centimeter dikte versterkt worden. Het huis van de buren moest zelfs helemaal gesloopt worden. Echt ongelofelijke ingrepen. En bij ons dus niet.

Rapport kan niet kloppen

Toch slaat de twijfel toe. “Toen we hoorden wat er allemaal bij de buren moet gaan gebeuren, hoe is het dan mogelijk dat ons huis uit dezelfde bouwperiode dan zo veilig is? Klopt dat dan wel? Silvia vraagt een herbeoordeling aan en neemt zelf een bouwkundig adviseur in de arm. Zijn conclusie? “Dat rapport kan niet kloppen. Hij zag meteen al diverse punten die echt versterkt moeten worden voor onze veiligheid.

schade door gaswinning

Onuitlegbare verschillen in versterking Groningse huizen: De buren wél een spiksplinternieuw huis

De buren krijgen een spiksplinternieuw huis. “En tegen ons wordt gezegd: een nieuw huis dat kunnen jullie wel vergeten.” 

Silvia woont met haar gezin in een karakteristiek huis uit 1926 in het Groningse Garrelsweer, een lintvormig dorpje midden in het aardbevingsgebied. We spreken haar voor ons onderzoek ‘Schade na gaswinning’. Ze kijkt uit op de spiksplinternieuwe woning van haar buren die vrijwel klaar is. Het gesloopte huis werd vervangen door nieuwbouw omdat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Maar jaloers is zij niet. Wij hebben dit huis gekocht met een liefde voor een oude woning. Zij zaten in een ander project dan wij en hebben 7 jaar ellende gehad.

Het huis van Silvia en het nieuwe huis van de buren

Dorpenaanpak’ niet haalbaar

Afgelopen voorjaar komt ineens alles in een stroomversnelling. Ook voor Silvia. Garrelsweer wordt urgent verklaard en aangewezen als het eerste dorp in het aardbevingsgebied waar begonnen wordt met de nieuwe dorpenaanpak, bedoeld om de versterkingsopgave in Groningen te versnellen. Het hele dorp, wordt huis voor huis aangepakt. Na Garrelsweer volgen Zeerijp, Wirdum en Leermens, andere dorpen in de kern van het aardbevingsgebied.

Maar de geplande versnelling is nu al vertraagd. “In oktober zouden de scheppen de grond in gaan, maar dat bleek toch niet haalbaar. Ook voor de bewoners niet. Het ging ineens zo verschrikkelijk snel dat wij het zelf niet meer konden bijbenen”, vertelt zij. Zo zijn de beloofde wisselwoningen niet op tijd klaar en hebben Silvia en andere bewoners nog niet eens een versterkingsadvies. En dus geen idee wat er aan hun woning moet gebeuren. Silvia: “Moet mijn huis plat, of wordt het compleet versterkt? Heb ik straks een toilet waar ik qua ruimte niet meer in kan zitten omdat de muren 40 centimeter dik moeten worden?

schade door gaswinning

Ook jongeren zijn het vertrouwen verloren: ‘Het boeit ze totaal niet of ons huis instort’

“Alsof er een trein onder je huis doorrijdt,” roepen de leerlingen, als er gevraagd wordt hoe het voelt als de grond trilt door een aardbeving.

Door de haast die gemaakt wordt met de nieuwe dorpenaanpak staat zij al voor deze zomer ingepland voor verhuizing naar een wisselwoning. “Dan heb je je de definitieve beoordeling van je huis nog niet eens, maar je zit wel al in een bijeenkomst over verhuizen en dozen inpakken.”

Nóg meer stress door onzekerheid

Alle onzekerheid geeft stress. Je probeert daar wel afstand van te nemen en gewoon met je dagelijkse bezigheden bezig te zijn. Maar ieder gesprek op verjaardagen en in mijn praktijk als medisch pedicure gaat over mensen die wachten en veel stress hebben. Soms kun je daar amper van los komen.”

Silvia is te zien in de uitzending ‘Groningers in de aardbevingsellende’ op 19 februari op NPO2.

Oproep aan bewoners waarvan hun huis versterkt moeten worden

Ben jij één van de bewoners die nog wacht op de versterkingsoperatie? Hoe wordt jouw woning ‘aardbevingsproof’ gemaakt? Of loop je vast in de bureaucratie van de versterking? Laat ons weten welke impact de versterkingsoperatie heeft op jouw leven.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers