Compensatienatuur

Wat betekent dat eigenlijk, compensatienatuur? Zijn dat een paar extra fruitbomen voor de das naast een bouwplaats? In beschermde natuur bouwen of er economische activiteiten ontplooien, mag in principe niet. Tenzij er geen alternatief is en er een groot openbaar belang is. Vaak moet het verlies van beschermde natuur dan worden gecompenseerd. Maar natuur compenseren blijkt nog een lastig opgave.  

Een bekend voorbeeld is de Maasvlakte 2. In 2008 mocht de Rotterdamse haven in dit Natura 2000-gebied uitbreiden omdat de natuur elders gecompenseerd zou worden. Maar in de zomer van 2022 - 14 jaar later - stapten natuurorganisaties naar de rechter omdat er volgens hen van natuurcompensatie geen sprake is.  

De Algemene Rekenkamer concludeert in een kritisch rapport uit 2014: “Het schort nog steeds aan voldoende toezicht op de naleving van de natuurcompensatieplicht”. Omdat de verantwoordelijkheid voor dit toezicht nog niet goed is geregeld, blijft het volgens het instituut onduidelijk of natuurcompensatie ook leidt tot blijvende vervanging van de aangetaste natuur. 

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Verkenning Research Opnames Uitzending

Oproep

We zoeken goede en slechte voorbeelden van compensatienatuur

Heb jij ervaring met natuurcompensatie? Ken je een plek waar dit heel succesvol is of juist enorm is mislukt? We horen graag van je!

Deel jouw verhaal

Makers

Samen komen we verder

Ons onderzoek begint bij jou. Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Heb jij een tip of ervaring die je met ons wil delen? Laat het ons weten!

Documentatie uploaden
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Bedankt, je tip is verstuurd

Wat gebeurt er nu met mijn tip?

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om het tipformulier in te vullen. Je tip is verstuurd naar de redacteur van het onderzoek. Wij publiceren niets met naam en toenaam zonder contact met je op te nemen. Soms krijgen we zoveel tips binnen dat het ons helaas niet lukt om iedereen een persoonlijke reactie te sturen. We vragen je begrip hiervoor. 

Benieuwd naar de impact van eerdere tips?

Van kamervragen tot petities en maatschappelijk debat: samen met jou pakken we systemisch falen en onrecht aan. Benieuwd naar de impact van eerdere onderzoeken en ingezonden tips? Bekijk dan nu ons track record.