Het is voor iedereen schrikken: de stijgende prijzen van gas. Zeker nu de (strenge) winter nog moet komen. Maar in Groningen maken ze zich niet alleen zorgen om de gasprijs: de vrees is dat opnieuw de gaskraan opengedraaid zal worden. En dat terwijl de huidige bevingsschade aan hun huizen nog lang niet afgewikkeld is. 
 

Tienduizenden huiseigenaren wachten nog steeds op versterking van hun woningen. En velen daarvan wachten al jaren. Zelfs zonder te weten óf hun huis wel veilig is. Ondanks dat de gaswinning afgelopen tijd enorm teruggeschroefd is, zal de kans op aardbevingen in de Groningse ondergrond komende 10 jaar nog steeds groot zijn. Zeker als er weer meer gas gewonnen moet worden.

Oproep

Ben jij één van de 26.000 bewoners die nog wacht op de versterkingsoperatie? Hoe wordt jouw woning aardbevingproof gemaakt? Of loop je aan tegen de complexe regels van de versterking? Laat ons weten welke impact de versterkingsoperatie heeft op jouw leven en dat van het dorp waarin je woont.

Groningers zijn het zat. De compensatie voor gedupeerde huiseigenaren verloopt zeer moeizaam. Van de 26.000 woningen die aardbevingproof moeten worden gemaakt zijn nog maar 2000 huizen versterkt. Alle gebouwen in het bevingsgebied moeten op termijn stabiel genoeg zijn zodat mensen het gebouw veilig kunnen verlaten bij een beving. Maar versterkingsadviezen laten op zich wachten en wie wel een voorstel heeft klaagt over de enorme stroperigheid, de vele fouten die erin staan en de afspraken die geschonden worden. Mensen in het bevingsgebied worden er moedeloos van en hun wantrouwen wordt steeds groter.

Bewoner met aardbevingsschade in Loppersum. Foto: ANP: /

Onderzoek: Minder meldingen aardbevingsschade door negatieve verwachtingen

Zowel de Nationale ombudsman, onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen als ook het Staatstoezicht op de Mijnen waarschuwen dat de versterkingsoperatie gevaarlijk traag verloopt. “Bewoners weten vaak niet waar ze aan toe zijn. De ene kant van de straat wordt gesloopt, maar aan de overkant hebben bewoners nog niet eens een versterkingsadvies gekregen. Sommige bewoners horen eerst dat hun huis versterkt wordt, maar later toch gesloopt moet worden. Of andersom”, concludeert de Nationale ombudsman in zijn rapport. Groningers zijn slachtoffer van een bureaucratisch systeem waar niemand de weg meer in lijkt te vinden. Zelfs de instanties die de versterkingsoperatie moeten uitvoeren noemen de regels “gekmakend”.

Hiltje in gesprek met Teun / Uitzending De Monitor 2016

En weer kan Hiltje naar de rechter om schade door gaswinning vergoed te krijgen

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Elke week sturen we je onderzoeksverhalen, tips van de redactie, en verhalen die je nog van ons kan verwachten.

Makers