19 januari 2019

VVD bereid windmolens in te ruilen voor kerncentrales

De VVD is bereid minder windmolens te bouwen als dat nodig zou zijn om kernenergie de ruimte te geven. ‘Als dat het slimste is, dan gaan we dat doen.’ De partij zal drie scenario’s door laten rekenen waarin kernenergie een rol speelt. Dat zegt Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz in ons onderzoek Klimaatconflict in de polder.

‘Dit is een kwestie van hoe maken we ons land beter, schoner en veiliger, en niet: hoe zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk windmolens staan? Dat is mijn ambitie helemaal niet hoor.’

De VVD legt hiermee een potentiële bom onder het voorlopig klimaatakkoord, waarvan windenergie een belangrijke pijler is. En ook in het regeerakkoord zijn afspraken gemaakt over een forse toename van het aantal windmolens. Voor 2030 is een hoeveelheid hernieuwbare elektriciteit (wind en zon) voorzien van 84 Terrawattuur, dat neerkomt op 70 procent van het huidige elektriciteitsverbruik.

Volgens deskundigen is een kerncentrale moeilijk, zo niet onmogelijk, in te passen in een energiesysteem dat voor zo’n groot deel afhankelijk is van het weer. Hoogleraar regulering van energiemarkten Machiel Mulder: ‘Meer windmolens verslechtert de rendementspositie van kerncentrales heel erg sterk. Dus geen enkele commerciële investeerder zal investeren in een kerncentrale als ze weten dat er nog heel veel windmolens bijkomen.’

Rond 2030 zullen windturbines en zonnepanelen grote delen van de tijd in de totale elektriciteitsvraag kunnen voldoen, zo is de voorspelling. Energiecentrales zullen dan grotendeels stil staan, en enkel dienen als zogenoemde achtervang, voor periodes dat het donker en/of windstil is. Vanwege de hoge kosten van de bouw van een kerncentrale, door experts geschat op 8 à 10 miljard euro, moet een kerncentrale vrijwel continu kunnen draaien om die investering terug te kunnen verdienen.

Drie concrete scenario’s

De nucleaire plannen van de VVD – door de linkse oppositie weggezet als proefballon – krijgen volgens Yesilgöz steeds meer vorm. Zo wil de VVD drie concrete scenario’s door laten rekenen: De huidige kerncentrale in het Zeeuwse Borssele opnieuw langer openhouden (geplande sluiting is al opgeschoven naar 2033), nieuwe kerncentrale(s) bouwen in Nederland, en nieuwe kerncentrales bouwen in Europees verband.

Auteurs

S.L.

Sietze van Loosdregt

Samensteller tv