Er zijn ruim 25.000 Groningers die een versterkingsadvies hebben ontvangen van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Hierin staat of hun huis wel of niet veilig is, vaak gebaseerd op de analyse van een bouwkundige die het huis heeft bekeken. Maar wat nu als je twijfelt aan de conclusie? Dan kun je de volgende stappen ondernemen.
Er zijn ruim 20.000 Groningers die een versterkingsadvies hebben ontvangen van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Hierin staat of hun huis wel of niet verstevigd moet worden tegen nieuwe aardbevingen, vaak gebaseerd op de analyse van een bouwkundige die het huis heeft bekeken.
Uit onderzoek van Pointer blijkt dat er steeds meer signalen komen dat de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) grove fouten maakt in de versterkingsadviezen. In dit advies, dat duizenden Groningers krijgen die in aardbevingsgebied wonen, staat of hun huis wel of niet veilig is bij nieuwe aardbevingen. Zo niet, dan moet de woning op kosten van de overheid versterkt worden. Mijnbouwschade-advocaat Jewan de Goede trekt in twijfel of de huizen die afgelopen tijd het stempel ‘veilig’ hebben gehad, wel daadwerkelijk aardbevingsbestendig zijn. De rapporten waar het advies op is gebaseerd, zijn vaak onduidelijk, niet compleet en oncontroleerbaar.
Wat nu als je twijfelt aan de conclusie? Dan kun je de volgende stappen ondernemen.
Binnen 6 weken bezwaar: neem gratis advocaat
Wacht eerst tot je van de Nationaal Coördinator Groningen een officiële brief krijgt met het oordeel over je woning: wel of niet ‘op norm’, wat wil zeggen: wel of niet veilig. Vaak krijg je dit besluit via de aangetekende post thuisgestuurd. Je hebt dan 6 weken om in bezwaar te gaan. Soms krijgen bewoners eerst een rapport van de bouwkundige die de woning heeft geïnspecteerd, maar je moet echt wachten tot je de officiële brief hebt ontvangen, voordat je bezwaar kunt maken.
In bezwaar gaan kan lastig zijn, als je zelf niet de bouwkundige of juridische kennis hebt. Maar je kan hulp krijgen: via de Raad voor Rechtsbijstand kan je een beroep doen op de regeling Mijnbouwschade Groningen.
Je hebt recht op een gratis advocaat die gespecialiseerd is in mijnbouwschade en die je kan helpen met de bezwaarprocedure. Op deze pagina kun je het aanmeldformulier invullen en dan krijg je een mailtje met drie advocaten waar je uit mag kiezen. Mocht je zelf al een advocaat op het oog hebben, kun je dat ook aangeven.
Deze advocaat kan met jouw toestemming alle onderliggende documenten opvragen bij de Nationaal Coördinator Groningen. Via de regeling kan er ook gratis een contra-expert ingehuurd worden die controleert of de gegevens en berekeningen waarop het versterkingsadvies is gebaseerd, kloppen. Lukt het de advocaat niet om binnen 6 weken in bezwaar te gaan, bijvoorbeeld omdat de NCG de onderliggende stukken nog niet heeft gegeven? Dan kan hij ook om uitstel vragen.
Niet binnen 6 weken in bezwaar gegaan?
Als je de officiële brief van de NCG al meer dan 6 weken geleden hebt ontvangen, is het een stuk moeilijker om nog in bezwaar te gaan. Wel is het dan slim om alsnog, via bovenstaande regeling, gratis een advocaat te raadplegen om te kijken of er mogelijkheden zijn.
Kijk de uitzending van Pointer over de versterkingsrapporten hieronder terug: