Felix Kreier is kinderarts en werkt in het OLVG in Amsterdam. Hij schreef samen met zijn collega Maarten Biezeveld het boek De hamster in je brein over welke invloed je hersenen hebben op je gewicht. Felix begeleidt kinderen met overgewicht en hun ouders op medisch vlak. In dit blog deelt hij zijn ervaringen. 

Blog 8: Stop met fat shaming en draai aan alle knoppen om obesitas tegen te gaan

Eerst maar even wat cijfers op een rij: sinds de jaren ‘80 nemen de obesitascijfers exponentieel toe. In Amerika is inmiddels meer dan 40 procent van de volwassenen obees. In Nederland is het nog ‘maar’ 14 procent van de volwassenen, maar de lijn gaat gestaag omhoog. Een verdubbeling over 30 jaar is dus niet ondenkbaar.

In november kwamen ‘s werelds meest vooraanstaande obesitaswetenschappers dus maar weer eens samen in de Royal Society in Londen om te bespreken wat de oorzaak is van de wereldwijde explosie aan obesitas. Ik zag daarover een heel raak artikel in de New York Times.  

Hoe komen we zo dik?

De auteur, een gezondheidsjournalist, beschrijft daarin de uitleg die verschillende wetenschappers geven aan de mechanismen achter de obesitasepidemie. Een voedingsbioloog beargumenteert bijvoorbeeld dat de koolhydraten en het vet in ons eten de eiwitten die ons lichaam nodig heeft, verdunnen. Om dat goed te maken zouden we meer calorieën gaan innemen. Een hormoondeskundige bespreekt de voordelen van een dieet dat laag is in koolhydraten, terwijl een cultureel antropoloog weer slanke jager-verzamelaargemeenschappen benoemt, die juist heel veel koolhydraten aten, en dan vooral honing.

Een andere onderzoeker gooit het op het ultrabewerkte eten (alle voedingsmiddelen die complexe industriële processen ondergaan, red.) in ons dieet, dat maakt dat we meer gaan eten dan bij een dieet van onbewerkt voedsel. Een biochemicus geeft aan dat dat dan weer kan liggen aan de meststoffen, bestrijdingsmiddelen, plastics en additieven in ultrabewerkt voedsel.

Er was ook een gedragsbiologe die onderzoek had gedaan naar voedselonzekerheid en obesitas bij vogels. Als het voedsel schaars wordt, eten de dieren minder calorieën, maar ze worden wel zwaarder. De zogenaamde honger - obesitas paradox, vergelijkbaar met de heftige reactie van je lichaam na een crashdieet.

“Als je eenmaal overgewicht hebt, kom je er maar moeilijk zonder schade vanaf.”

Kinderarts: dit gebeurt er in je hoofd als je een crashdieet volgt

Zes jaar na afvalprogramma The Biggest Loser hebben deelnemers nog steeds een andere stofwisseling.

Naast al deze algemene verklaringen zijn er ook nog de genetische afwijkingen en ziektes, die kunnen maken dat je obees wordt. Het gaat dus eigenlijk om ‘obesitassen’, concludeert de journalist. 

Geen gouden oplossing

Aan de ene kant word ik altijd een beetje moedeloos van dit soort verhalen. Aan de andere kant laat het zien dat zelfs de allerknapste koppen geen gouden oplossing hebben voor overgewicht. Niet een pil of operatie die alles weer goed maakt. Geen dieetmethode of hype die alles oplost. 

Gevraagd naar oplossingen, wijzen alle wetenschappers naar iets waar ze het wel over eens zijn: grijp in in de omgeving. Verbied junkfoodmarketing voor kinderen, haal snackmachines weg uit scholen, zorg dat er meer gewandeld kan worden dan autogereden, verander het voedselsysteem etc. Kortom: stop met fat shaming en draai aan alle knoppen waar we maar aan kunnen draaien om obesitas tegen te gaan. Dat is geen betutteling, dat is bescherming van de bevolking tegen een epidemie. 

Felix Kreier is kinderarts. In verband met privacy zijn namen van kinderen in dit blog gefingeerd.

Meer lezen van Felix en andere kinderartsen:

Oordeel niet te snel over pubers met overgewicht, zegt deze arts.

Omgaan met pubers volgens een kinderarts, deel 1: de ongeïnteresseerde puber

‘Haar gewicht lijkt Susan (13) niet te interesseren. Tot de tranen komen’

Puber David gaat het helemaal anders doen

Omgaan met pubers volgens een kinderarts, deel 2: de positief-naïeve puber

“David is een voorbeeld van de tragiek van het puberbrein.”

Kinderarts Saskia vertelt over gezond eten

Kinderarts: ‘Van alleen kipfilet met sla eten kom je uiteindelijk juist méér aan'

Er is geen snelle weg naar een bodybuildersfiguur.

Eeen groeispurt is niet altijd de oplossing voor overgewicht

Kinderarts Saskia: ‘Kinderen groeien niet over overgewicht heen; het wordt eerder erger’

Sophie moest wel een onderliggende ziekte hebben, aldus haar moeder.

Makers