Na onze uitzending over composteerbare wegwerpartikelen krijgen we een mail van Roel Groenveld, projectmanager bij verpakkingsbedrijf PaperFoam en verantwoordelijk voor de eierverpakkingen. Hij is verontwaardigd omdat zijn eierdoos in de uitzending te zien was. “Onze verpakkingen zijn gemaakt van PaperFoam en bestaan uit zetmeel, papiervezels, een premix en water. Hier komt geen grammetje plastic aan te pas.”

Het eco-verpakkingsbedrijf PaperFoam heeft de eierdoos speciaal ontwikkeld voor Rondeeleieren. Groenveld legt uit dat PaperFoam gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen. “Dit product kan met een speciale spuittechniek heel goed in een bepaalde vorm gespoten worden. Hierdoor kan een klant zijn eigen unieke vorm krijgen voor zijn verpakking.”

Lage CO2-voetafdruk

Waarom zou je een eierdoos willen die composteerbaar is, terwijl je een ‘normale’ eierdoos van pulp bij het oud papier kan gooien? Groenveld vertelt dat PaperFoam materiaal is met een lage CO2-voetafdruk. “We willen allemaal graag beter zorgdragen voor het milieu. Deze verpakking heeft een betere score dan plastic, gerecycled plastic en zelfs pulp als je kijkt naar het materiaal waarvan het gemaakt wordt en hoe het gemaakt wordt.”

“Op de eierdozen van Rondeel staat dat ze composteerbaar zijn. Je kunt ze dus bij het gft-afval gooien”, legt Groenveld verder uit. Milieu Centraal geeft echter het advies om de eierdozen bij het restafval te gooien. De eierdozen worden dus in de praktijk niet gecomposteerd, maar verbrand. “Wij zijn niet blij met dit advies. De dozen zijn gecertificeerd volgen het keurmerk Home Compostable en Industrial Compostable. Ze vergaan dus ook op de composthoop in je tuin.”

Bij het gft-afval

Volgens Groenveld staat dus niets in de weg om de eierdoos bij het gft te gooien. Uit ons onderzoek is echter gebleken dat composteringsinstallaties in Nederland deze producten niet willen hebben omdat ze geen waarde toevoegen aan het compost en omdat ze niet snel genoeg vergaan. Groenveld is het daar niet mee eens en voelt zich gesteund door recent onderzoek van Wageningen University & Research (WUR): “PaperFoam vergaat veel sneller dan een banaan- of sinaasappelschil. Het materiaal is gecertificeerd home en industrieel composteerbaar. De afvalbedrijven willen het niet hebben vanwege de complexiteit en verscheidenheid in composteerbare materialen. Dat heeft tot gevolg dat afbreekbare materialen, net als sommig gft-afval, twee keer door de cyclus moeten, voordat ze vergaan. Dat heeft weer effect op de kosten.”

Uitgelicht

 Gft-verwerkers vinden composteerbare plastics goedbedoeld, maar misleidend / De Monitor

Gft-verwerkers: composteerbare producten misleiden consument

Papierrecycling

Maar waarom zou een bedrijf eigenlijk kiezen voor een composteerbare eierdoos in plaats van een eierdoos van papierpulp? De ‘gewone’ eierdoos kan tenslotte direct met de papierrecycling mee. Groenveld: “Ook onze PaperFoam-verpakkingen kunnen in theorie gerecycled worden tot papier. De grondstoffen zijn gelijk aan papier, alleen dan met een lagere CO2-voetafdruk dus.” Het probleem is volgens Groenveld dat de papierrecyclers het niet willen, omdat er teveel zetmeel in zit. “Een zetmeelgehalte boven de één procent zou zorgen voor een risico dat de papierpulp kleverig wordt.”

Groenveld vindt het onzin dat ze daarom niet mee kunnen met het oud papier. “Als alle PaperFoam producten van ons gerecycled zouden worden dan zou dat maar 0,008 procent van de totale papierrecycling zijn. Daar wordt het echt niet ‘sticky’ van.” De voorkeur van Groenveld is om de eierdoos te recyclen tot papier, omdat dit nog beter is voor het milieu dan composteren. Toch staat er aan de binnenkant van de eierdoos dat de verpakking ‘composteerbaar’ is. Waarom zetten ze dit op de doos? Groenveld: “Dat is een keus van de klant. Er staat ook in dat hij gerecycled kan worden.”

Uitgelicht

Ambtenaren dachten dat hun bekers gerecycled zouden worden / Photo by Brando Makes Branding on Unsplash

85 miljoen koffiebekers van het Rijk niet gerecycled maar verbrand: ‘Hier balen we ontzettend van’

Afvalketen niet ingericht op duurzaamheid

We bellen met Peter Koelewijn, directeur van Rondeeleieren. Wat is de reden dat hij gekozen heeft voor een composteerbare eierdoos? Koelewijn: “In 2007 zijn we gestart met de ontwikkeling van deze eierdoos. Onze missie is om onze bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te maken. Wij vonden de eierdoos daaraan bijdragen. ”

De PaperFoam-eierdoos is dus gemaakt van een grondstof met een lage CO2-voetafdruk en bevat geen plastics, maar kan niet, in het huidige afvalsysteem, op een duurzame manier worden verwerkt. Is het dan wel zo’n milieuvriendelijke oplossing? Groenveld: “Ik zie dat de organisatie van de afvalketen niet is ingericht op het stimuleren van duurzaamheid. Ik denk dat de overheid hier meer regie op zou moeten nemen.”

Makers