Morgen is het zover: dan stopt de kliniek van het Centrum voor Psychotherapie in Lunteren met intensieve behandelingen. De zorgaanbieder wil dat omdat ze niet zouden uitkomen met de kosten. Ook Jorrit stopt daar noodgedwongen zijn therapie, hij neemt afscheid van de groep: “Nog een keer hebben we gevoeld wat wij voor elkaar betekenen.”
Lees hier het blog van Jorrit:
Dit was de laatste week van mijn hoofdbehandeling aan het Centrum voor Psychotherapie in Lunteren. Normaal wanneer een cliënt afscheid neemt van de behandeling is er een traditie om hier in de laatste therapiesessies van de cliënt bij stil te staan. De cliënt deelt wat de sessie betekende voor zijn of haar proces, en neemt afscheid van de therapeuten waar 9 maanden lang intensief mee is gewerkt.
Gevoelens
Ook is er een moment voor de cliënt om afscheid te nemen van de groep. Met het uitwisselen van kaartjes, laatste woorden, nog een laatste knuffel en afspreken of we elkaar nog zullen spreken buiten de behandeling.
Nu nemen wij allemaal van elkaar afscheid, met de kennis dat de plek waar wij gezien en geholpen zijn niet meer zal bestaan na ons. Ik ben bezig geweest met afscheid nemen van de therapeuten met wie ik de afgelopen maanden heb mogen werken. Dezelfde therapeuten met wie ik gedachten en gevoelens heb gedeeld waarvan ik jarenlang dacht dat ik ze nooit over mijn lippen zou durven krijgen.
In een intensieve behandeling leer je elkaar ontzettend goed kennen
Ik heb kaartjes geschreven voor mijn medecliënten en kaartjes ontvangen. Nog een keer hebben we gevoeld wat wij voor elkaar betekenen, want in een intensieve, klinische behandeling leer je elkaar ontzettend goed kennen. Vaak meer dan dat je lief is, maar je kunt elkaar zo wel beter begrijpen, steunen en helpen.
Vertrouwen
Ik heb nog een laatste keer stilgestaan bij wat deze behandeling voor mij betekende en wat ik geleerd heb aan het Centrum voor Psychotherapie. Zelfs in mijn verkorte behandeling is dat ontzettend veel geweest
Ik snap mijzelf nu een stuk beter. Ik snap nu een stuk beter waarom de problemen waar ik tegenaanloop, bestaan. Ik geloof nu een stuk meer dat ik daar verandering in aan kan brengen met genoeg werk. Ik heb geleerd wat ik voor die verandering nodig heb, namelijk dat ik mensen om mij heen toelaat en ze probeer te vertrouwen met de gedachtes en gevoelens waar ik zo in vast kan lopen.
Levensreddend
Ik vind het verdrietig om afscheid te nemen van de plek en de mensen die mij dat geleerd hebben. Ik hoop vooral dat we dit afscheid echt recht hebben aangedaan gezien de sluiting van de kliniek.
Vandaag halen vrienden en familie ons op om dan officieel los te worden gelaten door de staf van het Centrum voor Psychotherapie, die ondanks de sluiting van de kliniek alsnog alles op alles zet om ons te helpen. Dan zetten we een punt achter onze hoofdbehandeling. Dan worden we weer opgevangen door onze eigen omgeving, en gaan we onze eigen aparte wegen in.
Maar stuk voor stuk gaan we met een zeldzame ervaring verder met ons leven. Sprekend puur voor mijzelf was dit, ondanks dat de behandeling door de sluiting van de kliniek korter duurder dan de bedoeling was, een levensreddende ervaring.
Keihard nodig
Zelf heb ik de ontzettende mazzel dat ik binnen een korte tijd met een nieuwe klinische behandeling elders mag beginnen die goed aansluit op mijn problematiek. Dat betekent dat ik opnieuw voor 9 maanden voltijd therapie mag ontvangen, om mijn proces dat ik aan het Centrum voor Psychotherapie heb gestart, af te mogen maken.
Voor anderen die hun behandeling niet af konden maken, is dit, afhankelijk van hun zorgvraag, moeilijker. Sommigen kijken opnieuw tegen wachtlijsten van maanden aan. Voor eenieder die deze intensieve vorm van zorg nodig heeft is er nu een groot aantal bedden minder beschikbaar in Nederland. Ik hoop van harte dat deze sluiting niet een teken is van een trend binnen de specialistische GGZ en dat de beschikbare alternatieven dekkend zijn voor de zorgvraag van de mensen die deze hulp keihard nodig hebben.
In deze blogs vertelt Jorrit over de laatste dagen in de kliniek. Jorrit heeft een behandeling in het Centrum voor Psychotherapie in Lunteren. Zorgaanbieder Pro Persona heeft aangekondigd de deuren te willen sluiten van de gespecialiseerde GGZ-kliniek vanuit financieel oogpunt. Ook wil de zorginstelling meer inzetten op ambulante zorg vanuit huis. De klinische behandelingen zijn volgens hen namelijk niet altijd kostendekkend.
Voor ons onderzoek naar de geestelijke gezondheidszorg duiken we de komende weken dieper in de gespecialiseerde GGZ: hoe kan het dat sommige specialistische klinieken sluiten of er een flinke beddenafname is? En wat zijn de gevolgen voor de cliënten? Daarover berichten we de komende tijd op onze website. Onze radio en tv-uitzending staan gepland op zondagavond 4 september.